Deckarfestival 10 oktoberEn extraordinär kväll med sex av Sveriges bästa deckarförfattare.

Sex av Sveriges bästa kriminalförfattare samlas i en Agatha Christiemiljö, Spegelsalen i Stadshuset, för att prata om sig själva och andra, berätta om sina böcker, kanske komma med lite deckarskrönor men givetvis även diskutera med sina läsare.

De författare som kommer är Anders Roslund och Börge Hellström i duon Roslund & Hellström, Arne Dahl, Viveca Sten, Jonas Moström och sist – men kanske främst Maj Sjöwall. Det var med Per Wahlöö och Maj Sjöwalls tio romaner om kommissarie Beck som det svenska deckarundret och den moderna kriminalromanen föddes. Sedan dess har paret inspirerat en lång rad av världens främsta kriminalförfattare. Det är en stor ära att Maj Sjöwall kommer som gäst på Deckarfestivalen.

Roslund & HellströmParet Roslund & Hellström
Anders har en bakgrund som reporter på SVT:s Rapport och nyhetschef på Aktuellt. 1999 startade han och blev även chef för det dagliga nyhetsprogrammet Kulturnyheterna.

Börge var en av initiativtagarna till KRIS, Kriminellas Revansch I Samhället. Han är kriminalvårdsdebattör och har under många år arbetat med missbrukande och kriminella ungdomar. Börge är även en utmärkt sångare och gitarrist, som har spelat i flera band.

Anders och Börges vägar möttes när Anders gjorde dokumentärfilmen Lås in dom. När filmen var klar fortsatte Anders och Börge att samarbeta. De märkte att de, trots många olikheter, trivdes tillsammans. De brann helt enkelt för samma frågor.

Samarbetet ledde till romanen Odjuret, som utkom 2004. Den uppmärksammades stort och nådde snart en bred läsekrets.

I dag finns Roslund & Hellströms romaner översatta till ett stort antal språk och de har både prisbelönats och kritikerrosats för sina böcker nu senast med Två soldater, 2012, Tre sekunder, 2009, Flickan under gatan, 2007, Edward Finnigans upprättelse, 2006, Box 21, 2005 och Odjuret, 2004.

Arne Dahl

Foto: Sara Arnald

Arne Dahl har sedan debuten 1998 skrivit elva böcker i sviten om ”Rikskriminalens specialenhet för

våldsbrott av internationell art”, mer känd som A-gruppen. Det är ovanliga kriminalromaner, andlöst spännande, erkänt välskrivna, bitvis mycket roliga och djupt försänkta i samtiden. Svåra att lägga ifrån sig.

I Sverige har Arne Dahl en stor läsekrets och har av kritikerna höjts till skyarna, många har beskrivit honom som den bästa kriminalförfattaren i Sverige idag, men han har också rönt stora framgångar utomlands. Arne Dahls böcker är översatta till fler än 20 språk ‑ bland andra engelska, tyska, italienska, holländska, danska, norska och finska – och har sålts i sammanlagt mer än 2 miljoner exemplar.

Arne Dahl är flerfaldigt prisbelönad, bland annat danska Palle Rosenkrantz-priset 2003 (bästa deckare på danska), och Deutscher Krimi Preis 2005 & 2006 (bästa internationella deckarförfattare – priset har bland annat tilldelats Ian Rankin, Michael Connelly, Dennis Lehane & James Ellroy). 2007 valdes han till Europas bästa deckarförfattare av Reader’s Digest och fick Svenska Deckarakademins specialpris för sin ”vitalisering och utveckling av kriminalgenren genom sin dekalogi om A-gruppen”.

Den 10 juni 2011 utkom Viskleken, den första av fyra planerade böcker om Opcop, en hemlig operativ enhet i Europol, med några av A-gruppens tidigare medlemmar, bl.a. Paul Hjelm, Kerstin Holm och Sara Svenhagen. Viskleken fick sedermera Svenska Deckarakademins pris för årets bästa svenska kriminalroman 2011 och nominerades till Glasnyckeln för årets bästa nordiska kriminalroman. Därefter kom ”Hela havet stormar” (maj 2012), varpå Arne Dahl aktiverade sina läsare på Facebook med förslag på lektitlar till nästa bok. Resultatet blev ”Blindbock”, som utkommer våren 2013.

Jonas Moström
Foto: Paula TranströmerJonas Moström är uppvuxen i Bräcke, Jämtland. Han bor sedan några år med sin familj i Stockholm där han arbetar som husläkare på en vårdcentral. Den första romanen, Dödens pendel, utspelar sig till stora delar på sjukhuset i Sundsvall, där han gjorde sin AT-tjänstgöring i två år innan han fick sin läkarlegitimation.

Att han valde sjukhusmiljön som utgångspunkt för sina berättelse var självklart, säger Jonas. Ingenstans är den sköra tråden mellan liv och död så påtaglig som där. Dramatiska och rörande människoöden utspelar sig varje dag inom sjukhusets väggar. Dessutom finns där en ständig ström av olika människor i de till synes ändlösa korridorerna.

När han blev pappaledig en sommar tog han sig i kragen och sjösätte en dröm att skriva en roman. Jonas köpte en bärbar dator och varje dag på sin dotters sovpass så fällde han upp locket och skrev. Blöjor, odiskade vällingflaskor och smutstvätt fick vänta. Nu några år senare och efter sex böcker har skrivandet blivit ett behov för Jonas. Planen är att skriva tio böcker i sviten med kommissarie Axberg som huvudperson. Den sjunde och senaste boken, Stryparen, släpptes den 10 maj 2012.

Maj Sjöwall

Det är en stor ära att Maj Sjöwall kommer till vår Deckarfestival.

Det var med Per Wahlöö och Maj Sjöwalls tio romaner om kommissarie Beck som det svenska deckarundret och den moderna kriminalromanen föddes. Sedan dess har paret inspirerat en lång rad av världens främsta 
kriminalförfattare.

Nu ges hela bokserien Roman om ett brott ut i vackert formgivna, påkostade band, inklusive bonusmaterial och nyskrivna förord av bland annat Henning Mankell, Jo Nesbø, Liza Marklund, Leif GW Persson, Anne Holt, Håkan Nesser och Roslund & Hellström.

– För första gången under alla dessa år
fick jag den här gången själv föreslå vem som skulle formge böckerna. Så jag valde en gammal idol, Dan Jonsson, en grafisk formgivare som har gjort jättemycket fina saker, och resultatet blev fantastiskt, säger Maj Sjöwall som ser fram emot att böckerna ges ut på nytt.

Att böckerna, som skrevs mellan 1965 och 1975, skulle överleva i ett halvt sekel, och troligtvis mer än så, var inget som fanns med i beräkningarna från början.


– När vi skrev böckerna hade vi inte en tanke på att de skulle hålla så här länge. På den tiden var det inte vanligt att man blev översatt och utgiven i andra länder, och framförallt inte när man, som vi, sysslade med underhållningslitteratur. Det var bara ”fina” författare som blev översatta på den tiden. Att vi blev så spridda kom som en stor överraskning. Och att böckerna skulle leva kvar i dag hade vi aldrig kunnat tro.


Maj Sjöwall, som vid det här laget har hunnit bli 77 år och själv påstår att hon mest ”dräller omkring” på dagarna, berättar att det var lika delar tur och tajming som gjorde att böckerna om Martin Beck och hans kollegor togs emot så väl på 60- och 70-talet.


– Det låg nog i tiden tror jag, och så vi hade tur. Vi skrev en ny sorts kriminalroman och tiden var antagligen mogen för det.  Dels ligger böckernas handling väldigt nära verkligheten och dels tillät vi våra poliser att ha ett privatliv, vilket de inte brukade ha i dåtidens kriminalromaner. Det gör att läsaren kan känna igen sig i romanfigurerna.


När Maj Sjöwall och Per Wahlöö bestämde sig för att skriva tio böcker, varken fler eller färre, om Martin Beck och hans kollegor inom polisen hade de en tydlig politisk baktanke. Att de valde att skriva deckare var allt annat än en slump.


– Vi ville nå ut med vårt budskap till en stor läsarskara och då var det logiskt att skriva underhållningslitteratur. Vi slog två flugor i en smäll genom att skriva lättläst, lättillgänglig underhållning och samtidigt smussla in vårt politiska budskap, säger Maj Sjöwall.
Brottet som skildras i de tio böckerna är socialdemokratins svek mot den svenska arbetarklassen. Ett brott som inte utretts tillräckligt, säger Maj Sjöwall.


– Böckerna utspelar sig i en omvälvande tid då mycket i samhället förändrades och vi var missnöjda med hur socialdemokratin alltmer började dra sig åt höger. Och med facit i hand så rörde sig ju samhället åt precis det håll som vi antyder i böckerna… det höll på att barka åt helvete med det socialdemokratiska samhället helt enkelt.


Vad som var nytt i Sjöwall Wahlöös böcker var bland annat en noggrann och trovärdig beskrivning av polisens dagliga arbete. Något som än i dag får Maj Sjöwall att le brett.


– Det är väldigt roligt det där. För sanningen är faktiskt att vi gissade oss fram väldigt mycket. Vi hade bara en kontaktperson inom polisen som kunde hjälpa oss lite grann och vi visste egentligen inte mycket mer än en vanlig tidningsläsare. Men vi måste ha gissat väldigt rätt för jag träffar än i dag poliser som säger att de känner igen sig i våra böcker.


Sjöwall/Wahlöös kriminalromaner har nu kommit i en vacker nyutgåva, som nog kommer att bli samlarobjekt. Läs om böckerna samt recensioner här.


Länk
Maj Sjöwall medverkade i SvT Babel den 9 september, se avsnittet här.

Omslagen till nytrycket av Sjöwall/Wahlöös böckerViveca Sten

Viveca Sten, deckarförfattaren som på fyra år givit ut fem deckare som toppat försäljningslistorna och sålt i över en miljon exemplar bara i Sverige! Böckerna ges ut på tretton språk i femton länder.

Hon bor utanför Stockholm med man och tre barn i åldrarna 19, 16 och 13 år. Sedan barnsben har hon tillbringat somrarna på Sandhamn i Stockholms skärgård, där hennes släkt har haft hus i flera generationer. 1917 köpte hennes farfars far Oscar och farfars mor familjens släkthus av sonen till en mästerlots. 

Serien utspelar sig i Sandhamn i Stockholms skärgård och inleddes med ”I de lugnaste vatten”. ”I den innersta kretsen” kom 2009 och ett år senare utgavs: ”I agrunden utan skuld”. I maj 2011 kom fortsättningen: ”I natt är du död” som gick upp på första plats på den svenska topplistan.

Julen 2010 visades TV4s filmatisering av den första boken under titeln: ”Morden i Sandhamn”. Serien blev en mycket stor tittarframgång och har också visats i övriga nordiska länder. Nu pågår filmatiseringen av 2:a och 3:e boken.

Viveca Sten har en lång juristkarriär bakom sig och arbetade senast som chefsjurist på PostNord (dansk-svenska posten). Hon har även skrivit ett flertal juridiska fackböcker.

Sommaren 2012 kom ”I stundens hetta”, som toppat alla svenska listor både som inbunden och ljudbok och låg länge kvar på första plats. Boken gick även som följetong i Dagbladet under sommaren.


Viveca Stens böcker med den senaste i mitten.
Det gav mersmak!

Lennart Bergström
Bokhandlarn
Share: