Karin Brunk Holmqvist och Catharina Ingelman Sundberg gäster på Bokens Afton 25 oktKarin Brunk Holmqvist har givit ut sju romaner som har gjort henne till en av Sveriges mest lästa och uppskattade författare, och de senaste åren har hennes böcker stadigt legat bland 200 mest utlånade böckerna på landets bibliotek.

Hennes humoristiska berättelser om att det aldrig är för sent att förändra sitt liv lockar såväl till skratt som igenkännande nickar. Med värme och insikt låter hon krocken mellan gamla och nya tider, landsort och stad, blomma ut i underhållande skrönor fyllda av värme och medmänsklig storhet och tillkortakommanden.

Karin Brunk Holmqvists debutroman, Potensgivarna, har sålt över 150 000 exemplar och hon är en mycket populär scenpersonlighet och tillbringar en stor del av året på författarturné. Hon har förutom sitt yrke som socionom varit verksam som trollkarl, mannekäng, politiker, revyprimadonna och statist i Hasse & Tage-filmerna.

Romanerna är översatta till tyska, danska, norska och finska och finns som ljudböcker.

Hennes senaste bok, Surt sa räven om rabarberna, ingår i hennes Österlensvit. En varm berättelse om mördarsniglar, äppelträd och drömmande damer i sann Karin Brunk Holmqvist-anda! Berta och Gunnar har haft en ryslig tur som lyckats förvärva en kolonilott i Simrishamn alldeles intill de nyvunna vännerna Hjördis och Konrad. Men samtidigt som Berta och Hjördis odlar sin vänskap genom trädgårdsplanering, saftstunder och hemliga planer, trasslar Gunnar in sig i ett nät av lögner och pinsamheter. Allt för att han velat ge sin kära Berta en liten blomma…

Catharina Ingelman-Sundberg är en etablerad författarinna i den svenska författarvärlden med böcker som sålt i över 400 000 exemplar. 1999 belönades hon med Widdingpriset som årets författare av historiska romaner och populärhistoria i Sverige.

Catharina Ingelman-Sundberg började sin karriär som dykande arkeolog och ägnade femton år av sitt liv åt att söka efter vår historia på havets botten runt om i världen. Denna tid har hon bland annat skildrat i boken Bland hajar, karlar och vrak.

Catharina växte upp i en akademisk familj där både mor och far och flera syskon är läkare. Själv valde hon istället att studera historia, arkeologi, etnologi och konsthistoria, studier som kompletterades med en dykarutbildning. Som marinarkeolog dök hon på allt från vikingaskepp och ostindiefarare till slavskepp och försvarsspärrar utanför vikingastaden Birka i Mälaren.

Till att börja med arbetade Catharina Ingelman-Sundberg på Sjöhistoriska museet i Stockholm och på Norsk sjöfartsmuseum i Oslo. I fyra år var hon även anställd vid Western Australian Museum i Perth där hon ledde arbetet med att bärga och utforska den holländske ostindiefararen ”Zeewijk” från 1727. Denna expedition bidrog till publicerandet av den sjöhistoriska romanen Kampen mot bränningarna, klassad som en av de bästa sjöromanerna som skrivits på svenska. Efter åren som marinarkeolog i Australien återvände Catharina Ingelman-Sundberg till Sverige där hon arbetade flera år vid Malmö Sjöfartsmusem.

Efter sex år vid Malmö Sjöfartsmuseum utbildade sig Catharina Ingelman-Sundberg till journalist vid Journalisthögskolan i Göteborg och därefter kom bokskrivandet igång. Förutom Kampen mot bränningarna och romantriologin Vikingablot, Vikingasilver och Vikingaguld har hon även gett ut populärvetenskapliga faktaböcker, bl.a Boken om vikingarna.

Vikingaromanerna skildrar vad som hände när missionären Ansgar kom till Skandinavien för att kristna hedningarna, om vikingarnas härtåg i västerled och österled och om den starka vikingakvinnan. Böckerna har publicerats i flera länder. Hon har även skrivit om vikingafurstinnan Ingegerd i romanen Mäktig mans kvinna och tre böcker från medeltiden. I romanerna Brännmärkt, Förföljd och Befriad berättar hon bland annat om Östersjöns sjörövare vitaliebröderna, den tyska Hansan och drottning Margareta.

Nu har Catharina kommit med en humoristisk roman, Kaffe med rån, som även ingår i årets Låna & Läs bibliotek.

När Fan blir gammal blir han kriminell. Märtha, Snillet, Krattan, Stina och Anna-Greta har det långtråkigt där de bor på servicehuset Diamanten. Dålig mat och trist bemötande, för lite motion och ständiga besparingar. Antagligen skulle de ha det mycket bättre i fängelse!


Märtha får en snilleblixt – de ska begå ett brott och se till att de blir dömda. Någon typ av ekonomisk brottslighet, en liten kupp av något slag. Bytet ska de skänka till fattiga och gamla. Kunde Robin Hood så kan väl vi!


Med rollatorerna i högsta hugg tar gänget in på lyxhotell där det finns gott om förmögna gäster. Men allt går inte som planerat. För att lyckas måste de tänka ut det perfekta brottet. Äventyret tar fart. Snart finner sig Pensionärsligan indragen i den undre världen och vad som helst kan hända.

”En underbar skröna om ett gäng busiga pensionärer – underhållande med ett vasst bett!”
Katarina Mazetti

Karin Brunk Holmqvist och Catharina Ingelman-Sundberg är gäster på Bokens Afton den 25 oktober, kl 18.30. Biljetter finns i kassan, (70 kr).

Lennart Bergström

Bokhandlarn