Läs Carlos Ruiz Zafón i höst

Carlos Ruiz Zafón (född 1964 i Barcelona) blev med Vindens skugga en av världens mest lästa författare, översatt till över trettio språk.Ängelns lek (2009) har sålts i bortemot en och en halv miljon exemplar i Spanien och gör nu sitt segertåg över världen. Himlens fånge är hans senaste roman.

Monica Gullman har läst båda böckerna

Vindens skugga utspelas i Barcelonas gränder och i böckernas värld. Jag läste den för åtta år sedan och tycker fortfarande att den är en av de tio bästa böckerna jag läst. Nu kommer den fristående uppföljaren, Himlens fånge. I den nya boken återvänder vi till de bortglömda böckernas gravkammare och bokhandeln Sempere & Söner. 

Pojken Daniel som i den första boken på sin födelsedag fick besöka De Bortglömda Böckernas Gravkammare och välja sig en bok ur de dammiga hyllorna. En bok som fick förödande konsekvenser för honom och hans familj.

Han är nu en vuxen man, gift och har barn. Han arbetar med sin pappa i deras bokhandel Sempere & Söner. Det går dåligt för den gamla bokhandeln, kunderna hittar inte in. Det är slutet av 50-talet och Frankoregimens censur återspeglar sig i utgivningen av böcker.

En dag kommer det in en mystisk man som vill köpa deras mest exklusiva exemplar av boken, Greven av Monte Cristo. Mannen betalar, skriver en liten dedikation i boken och lämnar den till Daniel. Hälsningen är till en annan medarbetare i bokhandeln, Fermín Romero de Torres. Han blir skräckslagen när Daniel visar honom boken med dedikationen. Daniel tvingar Fermín att berätta sin historia. Hur han 1939 hamnade i fängelset, som ligger på klipporna ovanför Montjuicberget. Ett fängelse man aldrig kommer levande ifrån.

En berättelse om fångenskap, svek och en hemlighet som legat begravd i mer än två decennier. Kopplingen till Greven av Monte Cristo ligger som en mörk skugga i boken.

En mycket läsvärd bok med att bra språk och en historia som håller hela vägen.

Om jag någon gång kommer till Barcelona vill jag gå i dessa gränder där de undangömda antikvariaten finns, och jag vill också hitta min bok som kommer att förändra mitt liv – i alla fall i en bra berättelses värld.

Monica/ Bokias kulturtant

1 kommentar på “Läs Carlos Ruiz Zafón i höst

Kommentarer stängda.