Linn Ullman: Det dyrbara

Jon Dreyers liv går i bitar. Hans stora litterära livsprojekt har gått i stå, han är konsekvent och smärtsamt otrogen mot sin fru Siri, något hon i sin tur är smärtsamt medveten om. Deras tonåriga dotter är våldsam och oregerlig, och Siri försöker samtidigt förhålla sig till en mor som börjat supa igen efter tjugo års nykterhet.

Allt börjar med att barnflickan Mille försvinner utan ett spår. Ovissheten om vad som hänt bultar som ett mörkt hjärta i familjen Dreyers liv. När Mille två år senare hittas död har sönderfallet gått mycket långt.

Linn Ullmanns romaner är verkliga gränsgångare mellan kammarspel, släktdrama, kriminalhistoria och mänsklig komedi. Kärleken är både hot och löfte, och i Det dyrbara framstår den med än tydligare skärpa än tidigare som den enda nåd vi människor har.

Recension av Monica Gullman

Nu har jag läst, Linn Ullmans nya bok, Det dyrbara. Boken handlar om en familj i sönderfall. Jon Dreyer är författare med skrivkramp. Han är destruktiv och är konstant otrogen mot sin fru Siri som är medveten om detta men ändå kämpar för att hålla ihop familjen. Hon är också den som försörjer familjen. Siris mor Jenny har börjat supa igen efter många års uppehåll. Dottern Alma är ett oregerligt barn, hon känner att det inte står rätt till i familjen och protesterar på alla sätt hon kan. Till råga på allt försvinner barnflickan Mille spårlöst.

Denna historia berättar Liv Ullman mycket fängslande, ett släktdrama, men också en bok om stor kärlek som både är ett hot och ett löfte. Siris kamp för att förstå vad som egentligen utspelas i hennes familj gör att boken blir en riktig bladvändare. Och vad hände med Mille? En fråga som kanske inte får ett svar.

Monica, Bokias kulturtant

Övriga recensioner
Linn Ullman har helt enkelt skrivit en storartad roman, en sådan där roman som är så bra att jag önskar att jag ännu inte läst den utan fortfarande hade den kvar att upptäcka.
Ann Heberlein, Sydsvenskan