Herman Lindqvist och Mattias Ribbing gäster på Bokens Afton 18 okt

Tack för en minnesvärd kväll med historia och det mänskliga minnet. Det hör ju faktiskt ihop. Inget minne – ingen historia…

Kvällens gäster var Herman Lindqvist, känd författare, journalist, TV-man och utlandskorrespondent och Mattias Ribbing, författare, föreläsare och Svensk mästare i minne.

Mattias Ribbing i full action med sin ”Ribbings Cykel”

Herman Lindqvist berättade många episoder från sitt spännnade
liv som utlandskorrespondent. Han kunde ha hållit på hur
länge som helst, (och det gjorde vi på efterfesten…)

Två glada författare som funnit varandra, ”Utan minne  ingen historia”
Herman Lindqvist har arbetat på Göteborgs Handels- och Sjöfarts tidning, Aftonbladet (som korrespondent i Prag, Paris och Beirut), Expressen (i Hongkong,  Bangkok och Kairo.

Lindqvist var Asienkorrespondent i Tokyo för SvT, Sveriges Radios korrespondent i Paris och frilansade  för radio och tv i Madrid. Han har flera skrivit kåseriböcker om sin tillvaro på olika ställen i världen.

Vid sekelskiftet 2000 uppmärksammades han genom sin populärhistoriska TV-serie Hermans historia (1991–2002) samt bokserien Historien om Sverige (1992–2006), som har sålt i stora upplagor. Genom sina historiska böcker har Herman Lindqvist fått både folkets och kungens barn att sluka den, han vänder nu blicken mot sitt eget liv och ger oss sin egen historia: Mitt i allt

Från tolvårsåldern var mitt huvud fyllt av bara två tankar som sedan dess nog aldrig lämnat min skalle: flickor och resor ut i världen, säger Herman Lindqvist.

Herman Lindqvist växte upp på svenska ambassaden i Helsingfors där hans far var pressattaché. En ström av politiker och korrespondenter gästade hemmet och det blev alldeles naturligt att Herman ville ut i världen som journalist. I sin bok berättar han om åren i hetluften, då han upplevde ett tjugotal krig i tre världsdelar. Men han berättar också om sina förfäder i den svenska arbetarrörelsen, om barndomen som präglade honom i efterkrigstidens Helsingfors, om olyckor och glädjeämnen och om ett livsavgörande möte i Kairo.

I Mitt i allt berättar Herman Lindqvist också om framgångar och motgångar med böckerna han har skrivit (fler än femtio!), om storverket Historien om Sverige, om hur Hermans historia i TV kom till och om hur han fick ett hemligt uppdrag av kung Carl Gustaf.

Miljoner läsare har blivit intresserade av historia tack vare Hermans berättelser om människorna bakom den. Hans egen historia är förstås också full av människor. I Mitt i allt bjuder han på överraskande porträtt av kända och okända, kungligheter och vanligt folk, men framförallt lär vi känna honom själv. Han är lika underhållande som vanligt, men bakom det goda humöret i självbiografin skymtar allvaret. Herman delar med sig av det som livet lärt honom.

Länkar och recensioner

Nostalgisk murvelmachismo, säger PerSvenssons i sin recension i Aftonbladet, klicka här.
Ylva Lagercrantz har recenserat hans biografi i DN, klicka här.

Mattias vid sitt senaste besök hos oss.

Nu är det dags igen för en minnesvärd Bokens Afton med Mattias Ribbing, som låter oss titta in i hjärna och minne för att se vad vi kan göra med detta imponerande organ. Det finns gott hopp om att det går att motarbeta det ofrånkomliga åldrandet av hjärnan med träning och motion av hjärnan. Läsning är en mycket bra träning. Mattias lär oss att arbeta med minnet, att skapa bilder av sådant vi behöver komma ihåg och att använda en metafor, ”Ribbings cykel”, för att göra kom-ihåg-listor. Läs Mattias bok, Vägen till mästarminne, och bli en minneschampion du också. 


Mattias har en bakgrund som professionell utbildare. Det var hans brinnande nyfikenhet för att lära sig nya saker och ett stort intresse för pedagogik, som fick Mattias att börja minnesträna. All form av inlärning baseras på vår förmåga att minnas, så vad händer då om vi övar upp vårt minne?

10 månader efter att Mattias började träna sitt minne, blev han officiellt utsedd till ’Sveriges bästa minne’ när han vann SM hösten 2009.

– Jag började minnesträna för att jag var trött på att glömma bort intressanta saker jag läst som jag ville komma ihåg. Praktisk nytta i vardagen har alltid varit mitt fokus i minnesträningen. När jag senare fick reda på att man kan tävla i minne, blev det en utmaning jag inte kunde motstå. Förhoppningsvis kan jag genom att visa upp konkreta resultat, inspirera andra att upptäcka glädjen och nyttan med att kraftigt öka sin inlärningsförmåga med lite träning.

Sedan sina tävlingsframgångar har Mattias medverkat flertalet gånger i tv, radio och tidningar. Han föreläser runt om i Sverige och tränar andra i hur man snabbt och effektivt får ett riktigt mästarminne.

Nu har Mattias Ribbing skrivit en bok, Vägen till mästarminne, som visar hur du kan kan lära in mängder av kunskap som tidigare ansetts vara omöjlig att komma ihåg. Fokus ligger helt på vardagsnytta, från att komma ihåg dagsplaneringen och namn på personer du träffat, till att minnas innehållet i hela böcker.

Vi använder vårt minne hela tiden i allt vi gör. Minnet har inte en specifik plats i hjärnan utan är resultatet av hela hjärnans arbete. I praktiken innebär det att vi även behöver träna upp vår förmåga till koncentration, visualisering, kreativitet och snabbtänkthet för att få ett mästarminne. Kort sagt att hålla hjärnan i topptrim.

Minnet är inte bara grunden för all form av inlärning utan också för våra tankar och vår personlighet. I boken presenteras en unik modell över hur vårt minne fungerar och rikligt med övningar som inspirerar och hjälper dig att få ett eget mästarminne.

Mattias har alla officiella svenska minnesrekord, tagna på LCHF-kost. Som många andra går han alltså före och krossar fördomar om hur man måste äta för att prestera. I den här intervjun jag gjorde med Ribbing härom dagen så berättar han vad du behöver veta för att bli en minnesmästare, klicka här.
Recensioner av boken Vägen till mästarminne: 

Minnesmästaren Mattias Ribbing skriver lättfattligt och intressant om hur man som helt vanlig svennebanan kan bli en mästarnas mästare i minne.” Metro

Boken är en skön blandning av författarens egna erfarenheter, teori om hur hjärnan och minnet fungerar och, inte minst, en massa bra övningar för att förbättra koncentration och minnesförmåga. Boken är praktiskt användbar, underhållande och kan vara av särskilt intresse för studenter och lärare, men även för alla andra som är trötta på att inte minnas var de gjorde av nycklarna eller glasögonen.” BTJ

Jag tänker faktiskt ta Mattias Ribbing på allvar och börja öva upp mitt minne med hjälp av hans tricks. Geena Davis – grina – gråtatårar. Så, nu kommer jag aldrig att glömma hennes namn! Brad Pitt behöver jag ingen ramsa till för att minnas.” Nerikes Allehanda

Länkar till media
Mattias Ribbing i SvT Kunskapskanalen, klicka här.
Läs artikel i Expressen, klicka här.
Sveriges bästa minne på LCHF, läs artikeln här.
Läs en artikel i SvD från 2011-10-30, ”Tränat minne får fart på minglet”, klicka här.
Se ett videoklipp från Mattias besök på Kungshögaskolan i Mjölby, klicka här.

Herman Lindqvist och Mattias Ribbing är gäster på Bokens Afton den 18 oktober, kl 18.30- ca 21. Biljett (70 kr) köper du i kassan.

Vill du ha information om kommande Bokens Afton, andra författaraktiviteter och datum när biljetter finns att köpa föreslår jag att du anmäler dig till mitt nyhetsbrev genom att mejla till bokensafton@bokiasundsvall.se.

Lennart Bergström
Bokhandlarn