Åke Edwardson och Tove Alsterdal gäster på Bokens Afton 22 Nov kl 18.30

Tove Alsterdal och Åke Edwardson – tack för en trevlig kväll! Ni är så välkomna tillbaka!
Tove Alsterdal

Åke Edwardson Åke Edwardson, kommer från Småland. Han delar sin tid mellan Göteborg och en by utanför Sävsjö i Småland och har tidigare arbetat som journalist och universitetslärare.

Han debuterade 1995 med Till allt som varit dött och fick med den boken Deckarakademins debutantpris. Han har även givit ut böcker om skrivande och journalistik. 

Med Dans med en ängel (1997) påbörjade Åke Edwardson sin framgångsrika serie om kriminalkommissarie Erik Winter. Denna roman tilldelades även Svenska Deckarakademins stora pris för 1997 års bästa svenska kriminalroman. Åke Edwardson är en av våra mest lästa författare och hans internationella rykte är stadigt stigande. Hans böcker är översatta till över tjugo språk och har bland annat utkommit i England och USA.

Edwardsons kriminalromaner utspelar sig till stor del i Göteborgsmiljö men vissa scener är också hämtade från trakterna kring Sävsjö och Vrigstad. De sex första romanerna om Erik Winter har filmats för SVT och fått miljonpublik och ytterligare filmatiseringar planeras. 
För Himlen är en plats på jorden (2001) fick han åter igen Svenska Deckarakademins stora pris. 2005 utkom Rum nummer 10 och 2006 Vänaste land. Under hösten 2007 utkom den nionde boken om Erik Winter, Nästan död man och hösten 2008 kom Den sista vintern.
Efter tio romaner med kriminalkommissarie Erik Winter lämnade Åke Edwardson honom liggande på botten av en swimmingpool i en turistort i Spanien, Nueva Andalucía. Vi visste inte om han var död eller levande. Men nu vet vi. Erik Winter klarade sig, men alla år som kriminalkommissarie vid polisen i Göteborg hade tagit ut sin rätt. Han var mycket nära en irreparabel hjärnblödning, och fick finna sig i att kliva av, att vila.

Efter två år är Erik Winter tillbaka i tjänst, någorlunda återställd men med en obotlig tinnitus som ständigt sällskap. Aneta Djanali är där, Fredrik Halders är där, Bertil Ringmar är där, allt är nästan som vanligt. Och knappt har han hunnit börja jobba igen förrän det där alltför bekanta obehaget kryper sig in i hans tankar.

För det första fall han får är ett synnerligen obehagligt mordfall nära Stora Amundön i södra Göteborg. En kvinna och hennes två små barn hittas brutalt knivmördade i ett hus på ön, i ett hus vid världens ände. Men mirakulöst nog hittar man också ett spädbarn vid liv i ett av rummen i husen, medtaget av uttorkning men oskadat.

Vem mördade familjen så besinningslöst? Och varför skonades babyn? Var det för att barnet skulle få leva eller för att det skulle dö en utdragen plågsam död? 

Den elfte boken är Hus vid världens ände, utkom i oktober 2012. Boken är november månads erbjudande hos oss på Bokia och kostar därför 179 kr, (ordinarie pris 229 kr), fram till 30/11 2012.

Åke Edwardsons utmärkelser
Svenska Deckarakademins debutantpris (Till allt som varit dött), 1995
Svenska Deckarakademins stora pris för bästa svenska kriminalroman (Dans med en ängel), 1997
Svenska Deckarakademins stora pris för bästa svenska kriminalroman (Himlen är en plats på jorden), 2001
Landsbygdens Författarstipendium (Genomresa), 1999
Nöjesguidens pris för Årets bästa läsning (Genomresa), 1999
SKTF:s pris för Årets författare (Jukebox), 2003
”Din Bok – Vårt Val” Svenska Bokhandelsmedhjälparföreningen (Samurajsommar), 2005

Recensioner
Nu har jag läst Åke Edwardsons nya bok, Hus vid världens ände. Boken är den elfte boken om kriminalkommissarie Erik Winter och en efterlängtad återkomst. Erik är tillbaka hos polisen i Stockholm efter två år i Spanien, han lämnar fru och barn kvar på solkusten och återvänder till sitt arbete. Det är ingen lätt start, han kastas direkt in i ett familjedrama där mamman i huset och två av barnen hittas brutalt mördade, familjens baby har av någon märklig anledning skonats och detta gör att Erik och hans kollegor får stora problem med att lösa brottet. Hur tänkte mördaren?

Samtidigt hamnar Eriks mamma på sjukhus i Spanien med konstaterad cancer och Erik försöker pendla mellan Spanien och Sverige. Mordfallet blir mer och mer komplicerat, Erik börjar må riktigt dåligt, han har tinnitus, sover dåligt och dricker alldeles för mycket Whisky, han fru börjar bli riktigt orolig där hon är i Spanien. Erik och hans team kämpar för att lösa mordet, morden som det så småningom blir, man jobbar dag och natt.

Jag läser och försöker att komma på vem som är mördaren. Jag trodde ett tag att jag hade svaret på gåtan, men där hade jag helt fel visade det sig. Åke Edwardsson är en bra författare. Han kan konsten att berätta en historia och jag är glad över att Erik Winter är tillbaka. Det är en av höstens stora läsupplevelser.
/Monica, Bokias kulturtant


”Kommissarie Winter är som ett årgångsvin. Han blir ädlare med åren.” Bodil Juggas i Arbetarbladet
Monika Tunbäck-Hanson har recenserat boken i GP
”Ännu en Winter med våld, jazz och stabilt hantverk”, Magnus Persson i Aftonbladet.
”En klassisk Winter till jul”, Ingrid Norrman i Expressen.

____________________________________________________________________________________

Tove Alsterdal är författare, journalist och dramatiker. Hon är född i Malmö, uppvuxen i Umeå och Stockholm, med en pappa från Värmland och en mamma från Tornedalen. Hon har bott i Luleå i flera år och bor nu i Stockholm, men är sommarboende i Västernorrland, närmare bestämt Ådalen. Det är Tove som alltid är den första att läsa Liza Marklunds böcker. Hon träffade Liza Marklund när de tillsammans gick journalistlinjen på Kalix folkhögskola.

Tove Alsterdal har skrivit dramatik för teater, radio, opera och film. Tillsammans med Helena Bergström skrev hon manuset till filmen Så olika som hade premiär i slutet av 2009. I september 2009 debuterade hon som romanförfattare med deckaren Kvinnorna på stranden. Boken hyllades av en enig kritikerkår och har sålts till nio länder. Filmrättigheterna är sålda till Dansk Filmkompagni, baserat i Hollywood.

Innan allt det där ledde hon hästar på Skansen (man fick en krona extra i timmen när man gick efter med skitkärran), packade böcker, regisserade amatörteater och arbetade flera år på de slutna avdelningarna på Beckomberga sjukhus.

2012 kom hennes andra roman ut, I tystnaden begravd. Tove är nominerad till Svenska Deckarakademin pris för bästa kriminalroman 2012. Vinnare utses den 24 november, två dagar efter Bokens Afton.

Lars-Erkki Svanberg, en gång Sveriges snabbaste skidåkare, slås ihjäl med sin egen yxa på gården Rauhala hemma i Tornedalen. I ett trapphus i Sankt Petersburg skjuter en rysk gangsterledare sin närmaste vän, och flyr mot gränsen. Katrine, som just har fått sparken från Sveriges Radio, upptäcker att hennes mamma inte är den människa hon trodde. I byn Kivikangas långt uppe i norr finner hon sanningar som tystats ner i generationer. Medan midvintern långsamt släpper sitt järngrepp över Nordkalotten dras deras historier allt närmare varandra, tills allting slutligen löper samman i den utkylda mangårdsbyggnaden på Rauhala – ett namn som betyder lugnet, friden.

I tystnaden begravd är en storslagen och svart släktkrönika som sträcker sig tillbaka genom nästan hela 1900-talet, från Tornedalen och österut, in i det mytomspunna Karelen och fallna Sovjetimperiet. Den skildrar människans längtan efter ett liv som är värt att leva.

I tystnaden begravd är Tove Alsterdals andra kriminalroman efter den hyllade debuten, thrillern Kvinnorna på Stranden, som är såld till en rad länder, däribland Frankrike, Spanien, Tyskland och Italien.


Läs en intervju med Tove Alsterdal i Kuriren.

Recensioner
Läs Cecilia Nelsons recension i Göteborgs Posten av I tystnaden begravd.
DN har recenserat Kvinnorna på stranden.
”Stark och viktig roman”, Gun Zanton-Ericson i Corren, om I tystnaden begravd.
”I Tornedalen på spännande spaning”, Lena Kjersén Edman i Västerbottenskuriren.

—-


Övriga Bokens Afton och andra författarmöten

Vill du ha information om kommande Bokens Afton, andra författaraktiviteter och när biljetter finns att köpa föreslår jag att du anmäler dig till mitt nyhetsbrev genom att mejla till bokensafton@bokiasundsvall.se eller gå in på vår hemsida där du kan anmäla dig direkt.

Lennart Bergström
Bokhandlarn