David Lagercrantz, Anna Fredriksson och Maria Ernestam gäster på Bokens Afton 7 nov

David Lagercrantz

Maria Ernestam

En del av den intresserade publiken med även Anna Fredriksson i mitten och David Lagercrantz till höger

Maria Ernestam och Anna Fredriksson

Anna Fredriksson och Maria Ernestam efter en trevlig Bokens Afton
David Lagercrantz inför en hänförd publik i januari 2012

David Lagercrantz höll hov, som gäst på Bokens Afton, i januari i år, inför 120 hänförda åhörare. Nu är han tillbaka igen. Han har dessutom nu blivit nominerad till Augustpriset i fackboksklassen tillsammans med Zlatan! Det är ganska sannolikt att David och Zlatan vinner priset!

David berättade hur Zlatan berättat sin historia för David under möten i flygplan, på stökiga restauranger, hemma i hans villa och på alla omöjliga ställen. Zlatans inställning till boken ändrades under resan från att ha varit ganska reserverad till att hämningslöst låta allt komma fram (nästan). Den tidpunkt då detta skedde var tragedin i Oslo. När David Lagercrantz, som var i Milano, fick ett meddelande från sin fru om hur ungdomar hade mördats på Utöya, berättade han det för Zlatan. Han såg ut som en krigare, sedan sa Zlatan: ”Jag har bestämt mig. Vi berättar allt, men kärleken ska synas”. När det handlar om barn blir Zlatan mycket berörd.

David (1,86 lång) och Maria

David spelade in alla sina samtal med Zlatan och lyssnade sedan på banden gång efter gång för att få in hans språkrytm. Så fort han hörde ett uttryck ”som var Zlatan”, skrev han ner det och använde det i boken. Till slut blev jag Zlatan själv, erkände David.

Det blev en dramatisk berättelse om tillkomsten av boken och om Zlatans otroliga resa i livet. Uppväxten, Rosengård, tonåren, tjejerna, misstroendet från föräldrarna till kompisarna i fotbollsklubben inne i centrala Malmö, fotbollslandslaget, livet utomlands, skandaler …

David Lagercrantz är journalist och författare. Debuterade 1997 med boken om Göran Kropp som blev en internationell bestseller. Tre år senare publicerades hans biografi över uppfinnaren Håkan Lans. Strix har köpt filmrättigheterna till boken. Lagercrantz fick sitt stora skönlitterära genombrott med den kritikerhyllade Syndafall i Wilmslow, en roman om den engelske matematikern Alan Turing. I november 2011 kom han ut med Zlatan Ibrahimovićs självbiografi, Jag är Zlatan, som, enligt Bonniers, blivit den snabbaste säljande bok någonsin i Sverige.

David Lagercrantz växte upp i Solna och på Drottningholm. Han studerade filosofi och religion och gick på Journalisthögskolan i Göteborg. Han tillbringade ett par år i Sundsvall som kriminalreporter på Sundsvalls Tidning, blev senare reporter på Expressen där han bland annat skrev en omsusad artikel om en berusad Ulf Lundell. Han sa upp sig upp från tidningen 1993, och debuterade som författare fyra år senare. Han har skrivit båda romaner och faktaböcker. Det brukar talas om hans fascination för genier och undantagsmänniskor. Han är son till Olof Lagercrantz och bror till skådespelerskan Marika Lagercrantz. Han har tre barn och är gift med Anne Lagercrantz, chef och ansvarig utgivare för Ekot, Sveriges Radio.

Signerad bok av Zlatan kommer att auktioneras ut till högstbjudande


Katarina Mobacke, verksamhetschef på Barnkliniken
vid Sundsvalls Sjukhus, tar emot gåvan på 1 800 kr.

Zlatan har signerat en bok speciellt för den här kvällen. Boken kommer att auktioneras ut och hela behållningen går på Zlatans begäran oavkortat till barnen på Barnkliniken vid Sundsvalls Sjukhus.

Vid Davids besök i januari auktionerades en signerad bok ut och gick för 1 300 kr. En insamlingsbössa för samma ändamål gav nästan 500 kr ytterligare.

Maria Ernestam, foto Richard Ryan

Maria Ernestam
är och journalist, uppvuxen i Uppsala.

Hösten 2005 debuterade Maria Ernestam med Caipirinha med Döden, en magisk historia om hur Döden knackar på fel dörr och möter en kvinna som börjar arbeta för honom. Boken jämfördes i Ryssland med Michael Bulgakovs Mästaren och Margarita. Maria Ernestam har sedan dess givit ut ytterligare fem romaner. Hon har också deltagit i ett flertal antologier och novellsamlingar. Hon bor i Stockholm med man och två barn.

Maria Ernestams böcker har karaktäriserats som dramatiska relationsromaner fulla av oväntade vändningar kryddade med drastisk humor. De är moderna sagor om det osannolika som kan hända i verkliga livet. Böckerna har sålts till elva länder och haft topplisteplaceringar i Tyskland och Taiwan.

Hennes senaste bok är Marionetternas döttrar, som kom i slutet av september:


En varm sommardag i början av åttiotalet gör den elvaåriga Mariana en fasansfull upptäckt. Fastbunden på en av hästarna på familjens karusell snurrar hennes pappa runt runt. Skjuten till döds. En syn som hon sedan dess har tvingats leva med.

Drygt trettio år senare bor hon kvar på samma lilla ort, där hon säljer antika leksaker, marionettdockor och masker i den affär som har gått i arv sedan hennes farföräldrars tid. Hennes man och dotter befinner sig utomlands, och Mariana ser det som ett tillfälle att tänka över vad hon vill med sitt liv. Som alltid har hon ett stort stöd av sina systrar som bor i närheten.

Samtidigt flyttar amerikanen Amnon Goldstein till orten för att rusta upp det gamla bageriet. Han ska skriva en bok om sin pappa som under andra världskriget skickades dit som flyktingbarn undan nazisterna. För att samla material söker han upp den ena efter den andra av invånarna, och med sina frågor och samtal vinner han mångas förtroende. Utan att kunna värja sig berättar de om sina liv, hemligheter och önskningar. Bekännelser som får dem att göra saker som de inte brukar och aldrig tidigare vågat.

Men alla ser inte med blida ögon på Amnons närvaro. Och när otäcka och oförståeliga saker sker förstärks motståndet. I sökandet efter vem Amnon egentligen är rivs begravda minnen upp och Mariana och hennes familj måste konfrontera den tragedi som aldrig fått sin förklaring.

Anna Fredriksson
Foto Helen Karlsson

Anna Fredriksson är född 1966 och bosatt i Stockholm. År 2011 gjorde hon debut som romanförfattare med Sommarhuset som hyllades av både kritiker och läsare. Läs Elisabeth Hjorts recension av SommarhusetSvenska Dagbladet. Ulrika Milles har recenserat samma bok i DN.

Anna är en erfaren manusförfattare och har skrivit manus till en rad tv-serier och filmer i olika genrer – bland annat julkalendern Pelle Svanslös, tv-serierna Rederiet, Wallander och Maria Wern samt långfilmerna Sprängaren och Tjenare Kungen. Anna har också arbetat som manusredaktör på SVT Drama.

I hennes senaste bok, Lyckostigen, som är en samtida klasskildring om familjerelationer och kärlek, och om tre individer med varsitt själsligt utanförskap:

Johanna bor på Lyckostigen. Men så särskilt lycklig är hon inte. Som ensamstående mamma till två tonårsdöttrar kämpar hon för att få ekonomin att gå ihop och kan inte låta bli att känna sig avundsjuk på exmaken Calle som har startat ett nytt liv.

Calle har lämnat småstaden för Stockholm. Han har gjort karriär och flyttat ihop med den välutbildade Fanny. Men hur han än försöker känns det inte riktigt som om han passar in i sin nya miljö.

Fanny får ständigt försvara sitt val av pojkvän inför sina vänner. De anser att hon och Calle inte passar ihop. Hon blir allt mer osäker. Har de rätt i sin omtanke, borde hon lämna honom? Eller är de bara avundsjuka?

När Johanna vinner en storvinst på lotto förändras livet för dem alla. På impuls köper hon en exklusiv vindsvåning i samma fastighet som Calle och Fanny bor i. Nu är det Calles tur att ta mer ansvar för barnen. Hennes beslut rubbar allas tillvaro i grunden. De tre tvingas se på sig själva och varandra med helt nya ögon.

Recensioner
Monica Gullman har läst Anna Fredrikssons debutbok, Sommarhuset, som kom 2011 och nu även hennes senaste bok, Lyckostigen.

Anna Fredrikssons böcker handlar om relationer inom familjen. Debutboken Sommarhuset handlar om tre syskon vars mamma gått bort och plötsligt står syskonen där med ett arv som består i ett hus med bra läge. Eva, storasystern, som tagit hand om sin mamma under hennes sjukdom tar för givet att hon ska ha huset, men så tänker inte hennes syskon! Boken handlar också om syskonkärlek , om att hitta tillbaka till varandra när man blivit vuxen. Och att blod faktiskt är tjockare än vatten. En riktig bladvändare.

Lyckostigen, handlar om Johanna och Calle som inte lever ihop längre. De har två tonårsdöttrar som bor hos Johanna. Johanna har svårt att få ekonomin att gå ihop. En av döttrarna är mobbad i skolan och livet är jobbigt i största allmänhet och relationen till pappa Calle är inte så bra heller. Då händer det fantastiska. Johanna vinner 20 miljoner på lotto, hon köper en svindyr lägenhet i samma hus, som Calle bor med sin nya kvinna i Stockholm. Helt plötsligt bor hela familjen i samma hus, och hur hanterar man detta?

Anna Fredriksson är suveränt bra på att skildra trassliga relationer som kanske så småningom får ett lyckligt slut. Denna bok är en bladvändare precis som hennes debutbok. /Monica Gullman, Bokias Kulturtant
—-
Skam, familjehemligheter och klassmarkörer bollas skickligt omkring av en författare som vet var det skaver hos människor och som också har förmågan att gestalta det. Med små gester kommenterar Fredriksson flera aktuella samhällskonflikter, utan att ge avkall på de relationer som utgör berättelsens nav. Kristina Lindqvist i DN
—-
Elin Grelsson Almestad har recenserat boken i GöteborgsPosten.
—-

Övriga Bokens Afton och andra författarmöten
Vill du ha information om kommande Bokens Afton, andra författaraktiviteter och när biljetter finns att köpa föreslår jag att du anmäler dig till mitt nyhetsbrev genom att mejla till bokensafton@bokiasundsvall.se.

Lennart Bergström
Bokhandlarn