Fredrik Lindström, lördag 17 Nov, kl 13-14

Fredrik, tack för en trevlig signering!


Fredrik Lindström är författare, radiopratare, programledare och domare i På Spåret.

Mellan 1979 och 1982 spelade han trummor i heavy metal-bandet Crystal Pride. Han har en fil kand i nordiska språk, litteraturvetenskap och idéhistoria och har gått Poppius journalistskola. Han blev sedan doktorand i nordisk språkhistoria vid Uppsala universitet med den ännu ofullbordade avhandlingen ”Riksspråksutvecklingen i Mälardalen från Gustav Vasa och framåt”

Sin offentliga karriär inledde han som en i ensemblen av busringare i det nu nedlagda radioprogrammet Hassan i Sveriges Radio P3 1993-1994. På radion har han senare ofta deltagit i mitt favoritprogram På minuten.

Fredrik Lindström har regisserat två långfilmer: Känd från TV (2001) och Vuxna människor (1999). Han är medmanusförfattare till tv-serierna c/o Segemyhr och Detta har hänt och producerade även 2001 en fiktiv dokumentär med namnet Harry Viktor. Han medverkade även i en rad andra tv-serier. På senare tid har Fredrik Lindström varit programledare för tv-programmet Värsta språket, som senare följdes upp med serien Svenska dialektmysterier, båda i SVT. Under vintern 2006 sändes Världens modernaste land i SVT och Vad är en människa? i samma kanal, båda med Lindström som programledare.

Lindström har varit Sommarvärd i Sveriges Radio tre gånger: 1999, 2004 och 2008. Sedan hösten 2009 är han domare i underhållningsprogrammet På spåret.

Som författare gav Fredrik Lindström år 2001 Vad gör alla superokända människor hela dagarna?. Boken är den mest sålda novellsamlingen i Sverige någonsin, 270.000 ex. Nu kommer äntligen en uppföljare, När börjar det riktiga livet?. Fjorton nya noveller med maximal träffsäkerhet och samtidskänsla. Där risken för igenkänning hela tiden är överhängande, och där avståndet mellan varm humor och ångestfyllt allvar är minimalt.

Det är berättelser fyllda av människor som lika gärna kunde vara du själv. Folk som, precis som du, försöker hitta sin egen stil eller bara funderar på om man verkligen lever sitt liv med rätt partner — om man kanske kunde fått något bättre? Människor som undrar när de ska börja använda all utrustningen de har i sina kök och om det inte kan ingå i mänskliga rättigheter att få barn, familj och bli lite lycklig?, Människor som faktiskt har lite högre anspråk och vill börja fånga dagen, men bara har lite svårt att komma igång med det. Som skulle vilja ha ut mer av alltsammans! Inte bara i kärlek och relationer, kvalitetstid och spontansex. Utan i allt! Och som är beredda på det där riktiga livet, som skulle kunna börja närsomhelst.


Recension
Monica Gullman har läst När börjar det riktiga livet?
Med humor och värme skriver han 11 noveller om människor som lever ett drägligt liv. Men som ändå går och väntar på att det ”riktiga” livet ska börja. Ett bra exempel är kvinnan som har en sambo, ett bra jobb och ett bra liv – men som har en väska packad längst in i garderoben, ”om” någon skulle ringa och bjuda in henne till det ”riktiga” livet. Mannen som köper en tjusig båt, han är ingen sjövan person, men köper den i raggningssyfte för att imponera på kvinnor och få dem dit han vill. Han bjuder in en vacker kvinna och allt detta inträffar, de blir kära och börjar vara tillsammans. Då börjar han fundera. Alla andra kvinnor han missat på grund av förälskelsen i den första kvinnan. Hade det varit det ”riktiga” livet att dejta fler?

En riktig mysbok som ger en många funderingar över livet, det man har och det man kanske kunde ha haft och det man drömmer om. En riktig liten pärla att läsa!

Monica, Bokias Kulturtant
—-

Fredrik Lindström signerar sin bok hos oss lördag den 17 november kl 13-14. Fri entré. Välkommen!
Lennart bergström
Bokhandlarn