Po Tidholm: Norrland

Po Tidholm, född 1971, är journalist och kulturkritiker. Under nittiotalet etablerade han sig som en av sin generations mest mångsidiga röster i bland annat Dagens Nyheter, SR och SVT. Från sin gård i Hälsingland är han fortsatt verksam som medarbetare i diverse riks- och lokalmedier. 
I sin senaste bok Norrland samlar han sina viktigaste texter om dagens Norrland och uppväxtens Hälsingland från dagspress och magasin.
Skeva mediebilder och historiska orättvisor är utgångspunkter när Po Tidholm samlar sina viktigaste texter om dagens Norrland och uppväxtens Hälsingland. Bilden av Norrland som en tärande landsände – glest befolkad av renar, granar och tysta män – har bitit sig fast, trots att det är naturresurserna från Norrland som byggt industrinationen Sverige.

Norrland handlar om samiska märkesjeans, vykort, hemmagjord mozzarella, anarkistisk punkpop, hamburgare, trakthyggesbruk och vildmarkens idéhistoria. Med lika delar journalistiskt hantverk och personlig ilska belyser Po Tidholm iNorrland hur glesbygdens dilemman hänger samman med storstädernas framväxt, väcker frågor om vad det innebär att komma någonstans ifrån och vad platsen gör med oss.

Bokens reportage, krönikor och essäer är hämtade från dagspress och magasin. Norrland inleds med ett nyskrivet förord och nytagna fotografier från många av de platser som finns gestaltade i boken.

Po Tidholm Foto: Peter Holstaed
Recensioner
”Det kan vara intressant att jämföra Tidholms ”Norrland” med Dan Jönssons reportagebok ”Ingenmansland” som kom i våras. De har diametralt olika ståndpunkter. Jönsson susar in på en plats, stannar några dagar och skriver snabbt om det han råkar få syn på. Tidholm vill människorna något, han vill dem väl och han vill få dem att göra något åt utvecklingen.”
– Maria Hamberg, Helsingborgs Dagblad

”Medierna har uppmärksamheten riktad åt ett helt annat håll. Det leder till, menar Tidholm, att landet i någon mån faller isär, men det skänker också en viss paradoxal frihet. Om Norrland blivit för obetydligt både för media och marknadskrafter, kan det leda till en ny slags frihet. Man får vara ifred helt enkelt. Det påminner om det Norrland som existerade på medeltiden, då det åtminstone delvis var ett laglöst land som kungamakten inte kunde kontrollera. Något nytt som i skuggan växer fram på globaliseringens bakgårdar.”
– Anders Öhman, Västerbottens-Kuriren

”Po Tidholms bok står inte för några nyheter, däremot är den en möjlig källa till nytändning. Först när man har klass- och maktförhållandena klara för sig kan man formulera en ny vision för Norrland. En vision som inte bygger på ekoturism, lokalproducerad ost eller ens gruvindustri, biogas och vindkraft – utan på rättvisa.”
– Ida Nilsing, ledarskribent Länstidningen Östersund.

”Artiklarna är välskrivna, lite vemodiga och välkomna, eftersom de behandlar ämnen som ofta förstörs av fördummande polemik”
– Tidningen Fokus.

”En norrländsk vardagsapokalyps”, Po Tidholms fantastiska bok om en avlägsen landsända får Göran Greider att gå sönder, läs hans recension i DN, 2012-11-30.

Po Tidholm är gäst på Bokia Julfestival 8 dec kl 11.30-12.30. Fri entré. Begränsat antal platser.

Lennart Bergström
Bokhandlarn

1 kommentar på “Po Tidholm: Norrland

Kommentarer stängda.