Sara Bergmark Elfgren, Mats Strandberg och Kristina Sandberg är gäster på Bokens Afton 29 Nov, kl 18.30

Vilken trevlig kväll det blev med dessa tre författare

  • Sara Bergmark Elfgren och Mats Strandberg, författarna till succéböckerna Cirkeln och Eld
  • Kristina Sandberg, författare till romanen Sörja för de sina.

Sara Bergmark Elfgren och Mats Strandberg

Kristina Sandberg

Mats och Sara med Yoko Kuyama, som översätter böckerna till japanska

En del av den publik som lyssnade på författarna i kväll. Kul att så många ungdomar kom.
Tack Kulturskolan och Vibackeskolan för gptt samarbete!

Tre glada författare efter en trevlig Bokens Afton

Sara Bergmark Elfgrens och Mats Strandbergs första bok, Cirkeln, blev en stor succé bland både kritiker och läsare i Sverige. Boken gick som första ungdomsbok någonsin in på DN:s kritikerlista.


”Jag blev fullständigt fucking knockad.” skrev Jonas Thente, recensent i Dagens Nyheter.

Sara Bergmark Elfgren om sig själv: ”Jag är filmvetare, har en fil. mag. och skrev mina C-och D-uppsatser om olika fankulturer. Jag älskar Blade Runner, Buffy the Vampire Slayer, David Lynch, Hayao Miyazaki och Octavia E. Butler i synnerhet och film noir, fantasy, science fiction och skräck i största allmänhet. Jobbar just nu med seriealbumet Berättelser från Engelsfors, som kommer ut i april 2013. Tillsammans med Mats Strandberg skriver jag Nyckeln, som är sista delen i Engelsforstrilogin. Den kommer ut hösten 2013″.

Sara var Sommarpratare i P1, den 17 juli. Lyssna på programmet här.


Mats Strandberg, är frilansjournalist och populär krönikör i Aftonbladet. Hans debuterade 2006 med Jaktsäsong. Året därpå släpptes Bekantas bekanta som belönades med Silverpocket. Hans tredje roman, Halva liv, som kom 2009, har fått strålande recensioner, bl a av Camilla Läckberg: ”Halva liv träffar rakt i hjärtat. En sällsam kärlekshistoria, en familjesaga och en röd tråd av spänning vävs ihop till något alldeles oemotståndligt.”

Cirkeln nominerades till Augustpriset med motiveringen: ”Över det nedmonterade brukssamhällets helvetesgap för tonårshäxorna en motvillig kamp mot ondskan. Med hatkärlek till bysamhället, lojalitet med huvudpersonerna och stor lust för genren skapar författarna en egen mytologi ur ett myller av referenser.”

Böckerna utspelar sig i det påhittade samhället Engelsfors i Bergslagen. Författarna var inspirerade av Twin Peaks, Supernatural och Buffy och Vampyrerna. Debutboken, Cirkeln, var nominerad till Augustpriset i ungdomsboksklassen 2011. 

Eld, som utkom i år, är andra delen i Engelsforstrilogin.

De utvalda ska börja andra året på gymnasiet. Hela sommarlovet har de hållit andan i väntan på demonernas nästa drag. Men hotet kommer från ett håll de aldrig kunnat förutse.

Det blir alltmer uppenbart att något är väldigt, väldigt fel i Engelsfors. Det förflutna vävs ihop med nuet. De levande möter de döda. De utvalda knyts allt tätare till varandra och påminns återigen om att magi inte kan lindra olycklig kärlek eller laga krossade hjärtan.

Trilogin är såld till ett tjugotal länder.

Recensioner
Lotten har recenserat Cirkeln, läs här. Hon har även recenserat Eld, klicka här.
Helena Lindblad om Eld i DN, läs här.
”Demonerna är tillbaka för en andra rond”, Jonas Thente om Eld i Aftonbladet.
”Cirkelsuccén fortsätter”, Stina Loman i SvD.

Bloggat om Cirkeln och Eld

Ni kan tacka mig senare

14 september 2012 från Boktjuven

Eld av Mats Strandberg, Sara Bergmark Elfgren

1 augusti 2012 från Schitzo-Cookie’s Bokblogg

Eld, av Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren

8 maj 2012 från En bok om dagen…

Eld

7 maj 2012 från Barnboksprat

”Eld” – Sara Bergmark Elfgren och Mats Strandberg

7 maj 2012 från Bokhora

____________________________________________________________________________

Kristina Sandberg

Kristina Sandberg är författare och uppvuxen i Sundsvall, men numera bosatt i Stockholm. Hon debuterade 1997 med romanen I vattnet flyter man. År 2000 kom Insekternas sång, och hösten 2003 den tredje romanen, Ta itu. Parallellt med skrivandet har hon utbildat sig till psykolog och arbetat som personlig assistent. De senaste åren har hon gått författarutbildningen Litterär gestaltning i Göteborg och arbetet deltid i ett genusteoretiskt forskningsprojekt om kvinnoverksamheter. Kristina har också varit verksam som handledare på Nordiska folkhögskolan i Kungälv och hållit kortare skrivarkurser. Som psykolog har hon också arbetat med psykoterapier och forskning om ”unga vuxna”.

Den senaste romanen, Sörja för de sina, är andra delen i en tänkt trilogi. Första delen i trilogin, Att föda ett barn, nominerades till Sveriges Radios Romanpris 2011.

Kristina Sandberg tilldelades Norrländska litteratursällskapets pris 2008. I juryns motivering framhålls den språkliga koncentration, som kännetecknar hennes författarskap: ”hennes text bränner som en svetslåga”. Priset delas ut varje år till en nydanande och inspirerande författare med norrländsk anknytning.
Så här säger Kristina Sandberg om sitt författarskap: ”Skrivandet och psykologin befruktar varandra på många sätt, och inom båda fälten har jag fördjupat mig i frågor som rör kön och jämställdhet, och skrivandet har till stor del kretsat kring flickor och kvinnors olika erfarenheter, positioner och villkor. Litteraturen har länge varit en viktig del av mitt liv, både skrivandet och läsandet. Det är ett sätt att få fördjupad kunskap om människor, deras relationer, språk och existentiella villkor”.

Far ror, mor är rar. Är det så? Allt borde ju vara bra nu. Freden är här och maken Tomas har lyckats hålla sig nykter sedan hypnosbehandlingen hos professor Bjerre i början av kriget. Och har inte Maj gjort allt vad hon kan för att familjen ska ha det fint i den nya stora lägenheten som Tomas överraskat henne med? Det moderna köket och vardagsrummets parkettgolv. Och Paradiskullens störtande hoppbacke som brant fond från balkongen. Men här i sommarhusets ensamhet tycker hon sig höra svärmors steg i salongen, det är förstås inbillning, tant är ju död. De egna förlusterna vill Maj inte tänka på.

Maj är hemmafru under folkhemmets 40-och 50-tal då hemmafrun är ett eftertraktat ideal och det finns en strävan att betrakta det som ett viktigt yrke. Och hur Maj än försöker vara kärleksfull, trygg och sörja för att hemmet ska bli harmoniskt och rationellt, så väser en röst i henne att mor också är en orm. När tröttheten, rädslan och oron övermannar, kring allt som både hänt och skulle kunna hända henne och familjen. De oklara kroppsliga symptomen, hur hon tappar i vikt och så yrseln som får benen att vika. Och trots att Tomas kämpar hårt med att avstå från alkoholen, och sköta firman som gått i arv i hans släkt, hänger misstanken om att han kanske börjat dricka igen som ett tungt orosmoln över Maj och familjen.Det här är den andra delen i en romansviten, om en hemmafrus liv och utblick i Örnsköldsvik. Och om klass, moderskap och alkoholism.

Länk
”Författaren Kristina Sandberg på hembesök”, Susanne Holmlund i Sundsvalls Tidning, 28 nov.

Recensioner
Läs mer om Kristina Sandberg och en recension av boken Sörja för de sina på vår blogg, klicka här.
”Jag hade aldrig kunnat tänka mig att jag en dag skulle sitta djupt försjunken i en 500-sidig roman om hushållsbestyr och spädbarnsskötsel. Att Kristina Sandberg lyckas med det smått hypnotiska konststycket /…/ beror i allt väsentligt på berättartekniken. Jag inväntar, med en spänning jag aldrig kunnat förutse, berättelsens fortsättning.” Nils Schwartz, Expressen

”Bladvändare om vardagen”, Annina Rabe i SvD, läs här.
Lottens BokBlogg har läst och recenserat den senaste boken, läs här.
”Intill explosionens gräns”, Marta Ronne i Uppsala Nya Tidning, läs här.
Övriga Bokens Afton och andra författarmöten
Vill du ha information om kommande Bokens Afton, andra författaraktiviteter och när biljetter finns att köpa föreslår jag att du anmäler dig till mitt nyhetsbrev genom att mejla till bokensafton@bokiasundsvall.se.

Lennart Bergström
Bokhandlarn