Hans Rosenfeldt, Michael Hjorth och Kristina Ohlsson gäster på Bokens Afton 16 januari

Kristina Ohlsson berättar om sitt författarskap

Två av många intresserade åhörare

Hans Rosenfeldt har förutom sitt ordföde även ett ganska
dramatiskt kroppsspråk

Hans och Michael Hjorth fungerar bra som partners i sitt författande.
Hans som är lite petig och kontrollfreak och Michael som är lite mer
”easy-going”, åtminstone enligt Hans…

Många trängdes kring serveringsbordet

En nöjd trio efter en trevlig afton

Hans Rosenfeldt, är manusförfattare men också känd som programledare i tv för Parlamentet, Högsta domstolen och Folktoppen. Han hörs också flitigt i På minuten. Han var nöjeschef på SVT 2003-2005. Hans Rosenfeldt var även manusförfattare till den svensk/danska-produktionen av TV-serien Bron, som blev en storn succé och som nu produceras i ännu en säsong.

Se en intervju i SvT med Hans Rosenfeldt här.

Michael Hjorth, är manusförfattare och en av grundarna till Tre Vänner, ett svenskt produktionsbolag. Han har skrivit manus till flera tv-serier som Svensson, Svensson och Cleo, och tv-deckare som till exempel Wallander (med Rolf Lassgård i huvudrollen) och varit exekutiv producent på ett antal långfilmer, nu senast filmatiseringen av Snabba cash.

Efter framgångarna med Det fördolda och Lärjungen, kommer nu Rosenfeldt och Hjorth med en ny kriminalroman, Fjällgraven, som utspelas i de jämtländska fjällen.

Det är höst. Två väninnor är uppe och fjällvandrar i Jämtlandstriangeln. Det regnar häftigt och när en av dem kommer för nära kanten mot det forsande vattendraget ger den vika och kvinnan faller. Hon klarar sig, men kvinnorna gör en makaber upptäckt.


Från flodbanken sticker en skeletthand upp. Lokal polis kommer till platsen. Det visar sig vara sex lik nedgrävda, två av dem barn. Ganska snart slås det fast att det inte handlar om ett fornfynd och Riksmordkommissionen kallas in. Sebastian Bergman är numera en del av teamet och beger sig tillsammans med de andra till Jämtland. Arbetet med att identifiera de döda tar sin början.

Det blir en mycket svår uppgift. Två av de döda är ett holländskt par som rapporterades försvunna hösten 2003. Men de andra fyra, en familj, kommer de ingenstans med, trots att allt pekar på att de hamnat i graven samtidigt. De enda familjer som skulle kunna stämma överens med de övriga kropparna i fjällgraven försvann tidigare eller senare och långt från Jämtland.

Och så var det den där singelolyckan några mil därifrån, samma vecka som holländarna måste ha försvunnit. En amerikansk kvinna i hyrbil, tydligen med falska id-handlingar.

Det finns mycket i historien som inte stämmer och utredningen riskerar att gå i stå.
Samtidigt undersöker en tv-journalist en så kallad asylavvikelse, två afghanska flyktingar som enligt myndigheterna gick under jorden sommaren 2003. Den enes fru har aldrig trott att hennes man skulle kunna lämna sin familj och har kontaktakt tv-journalisten. När han börjar gräva i ärendet visar det sig att Säpo varit inblandad i utredningen, som därför är hemligstämplad med hänsyn till rikets säkerhet.


Recensioner
”Spännande intrig i fjällvärlden, Kjell-Ove Cederqvist i Dagbladet 13 nov.
Läs Nisse Schermans recension i DAST Magazine.

”Fjällgraven sticker ut i deckarträsket. För att den har ett drivet språk. För att handlingen rör sig så skickligt framåt. Och det är två kunniga män. Upplösningen, mordmotivet, är kusligare och mer realistiskt än vilket psykfall till massmördare som helst. För en gångs skull vore det övertygande om författarna sa ”vi skrev för vi ville berätta något viktigt i förbifarten”. För visst har de lyckats.” Inger Melin i Borås Tidning

Möt Hans Rosenfeldt och Michael Hjorth på Bokens Afton den 16 februari, kl 18.30-21.00, tillsammans med Kristina Ohlsson.

_______________________________________________________________________________________


Kristina Ohlsson har arbetat som säkerhetspolitisk analytiker på Rikspolisstyrelsen och är utbildad statsvetare. Hon har tidigare skrivit facktexter om Mellanösternkonflikten och EU:s utrikespolitik samt jobbat på UD, Försvarshögskolan samt som Counter Terrorism Officer på OSSE (Organisationen för Säkerhet och Samarbete i Europa), världens största regionala säkerhets-organisation. Kristina Ohlsson kommer ursprungligen från Kristianstad men är numera bosatt i Stockholm. Askungar var hennes debutroman.

Bor: Stockholm

Gör: Har sagt upp sig från Säkerhetspolisen och jobbar nu heltid som författare.
Läser helst: Kriminalromaner och memoarer. 
Kristina Ohlsson har gett ut fyra kriminalromaner, som fått mycket bra mottagande av läsare och kritiker. 

Hennes tidigare böcker är Änglavakter (2011), Tusenskönor (2010) och Askungar (2009). Hon är i år aktuell med Paradisoffer

En fullsatt Boeing 747 lyfter från Stockholm och flyger mot New York. Kort efter start hittas ett hotbrev på en av flygplanets toaletter. Krav riktas mot både den svenska och amerikanska regeringen, om de inte infrias kommer planet att sprängas. Ett av kraven från kaparna är att regeringen ska ompröva sitt beslut att utvisa en man som Säpo bedömt vara en säkerhetsrisk. Regeringen ställs inför valet att rädda livet på de fyrahundra passagerare som hålls gisslan på tiotusen meters höjd eller att fullfölja utvisningen. 

Kriminalkommissarie Alex Recht utreder kapningen av planet tillsammans med den färgstarka Eden Lundell på Säpos kontraterrorenhet. Fredrika Bergman jobbar temporärt på justitiedepartementet och är inblandad i utvisningsärendet. Hon skickas tillbaka till polisen för att vara kontaktperson mellan regering och polis. Utredningsgruppen får snart klart för sig att planen bakom kapningen är långt mer ondskefull än de någonsin kunnat föreställa sig. 

På andra sidan Atlanten inser de amerikanska utredarna att de står inför ett ohyggligt dilemma. Kravet som ställs på den amerikanska regeringen rör ett hemligt fängelse i Afghanistan som kallas Tennyson Cottage. Men vill man verkligen gå kaparna till mötes? Timmarna går och Fredrika och Alex inser med växande fasa att de snart förlorat varje möjlighet att rädda planet och dess passagerare. Kampen mot klockan blir också en kamp mot de amerikanska myndigheternas skräck för nya terrorattentat. 

Och snart är bränslet i planet slut.

Recensioner
”Kristina Ohlsson är bäst – Sveriges nya deckardrottning”, säger Bengt Eriksson i Expressen.


Paradisoffer faller recensenterna i smaken. Dagens Nyheters recensent Lotta Olsson ser den som Kristina Ohlssons bästa deckare hittills och läste med andan i halsen. ”Av detta upplägg gör Kristina Ohlsson sin fjärde och allra bästa deckare hittills, och det vill inte säga lite – hon har varit mycket bra redan från start. Men det skulle förvåna mig om någon annan deckare kommer i närheten av Paradisoffer i år. Det är en nagelbitarthriller av sällan skådat slag, man läser med andan i halsen… ”

Inger Lundqvist på Norran

 beskriver Paradisoffer som ”suggestiv och välkomponerad!”, Bengt Eriksson på Kristianstadsbladet hyllar Kristina Ohlssons förmåga att skapa tempo och tycker liksom Lotta Ohlsson på DN att boken är Kristinas bästa deckare hittills.

Nisse Scherman på Dast Magazine

 hade svårt att slita sig: ”Liksom i författarens tidigare böcker skriver hon med en lätthet och ett språkligt driv som gör att man har med sig boken vid alla tillfällen för att kunna snika åt sig några sidors ytterligare läsning. Spänningsmässigt har hon här överträffat sig själv”, skriver han i sin recension.

Inte heller Birgitta Delbrand på Året Runt kunde lägga ifrån sig Paradisoffer: ”Fruktansvärt spännande … Den här gången handlar det om internationell terrorism och det är en oerhört spännande intrig – och man kan inte sluta läsa förrän man nått sista raden.”

Läs hela recensionen i Kristianstadsbladet här.
Läs hela recensionen i Dazt Magazine här.

Möt Kristina Ohlsson på Bokens Afton den 16 februari, kl 18.30-21.00, tillsammans med Hans Rosenfeldt och Michael Hjorth.
Övriga Bokens Afton och andra författarmöten
Vill du ha information om kommande Bokens Afton, andra författaraktiviteter och när biljetter finns att köpa föreslår jag att du anmäler dig till mitt nyhetsbrev genom att mejla till bokensafton@bokiasundsvall.se.
Lennart Bergström
Bokhandlarn