![]() |
Kristina Ohlsson berättar om sitt författarskap |
![]() |
Två av många intresserade åhörare |
![]() |
Hans Rosenfeldt har förutom sitt ordföde även ett ganska dramatiskt kroppsspråk |
![]() |
Hans och Michael Hjorth fungerar bra som partners i sitt författande. Hans som är lite petig och kontrollfreak och Michael som är lite mer ”easy-going”, åtminstone enligt Hans… |
![]() |
Många trängdes kring serveringsbordet |
![]() |
En nöjd trio efter en trevlig afton |
Hans Rosenfeldt, är manusförfattare men också känd som programledare i tv för Parlamentet, Högsta domstolen och Folktoppen. Han hörs också flitigt i På minuten. Han var nöjeschef på SVT 2003-2005. Hans Rosenfeldt var även manusförfattare till den svensk/danska-produktionen av TV-serien Bron, som blev en storn succé och som nu produceras i ännu en säsong.
Det är höst. Två väninnor är uppe och fjällvandrar i Jämtlandstriangeln. Det regnar häftigt och när en av dem kommer för nära kanten mot det forsande vattendraget ger den vika och kvinnan faller. Hon klarar sig, men kvinnorna gör en makaber upptäckt.
Från flodbanken sticker en skeletthand upp. Lokal polis kommer till platsen. Det visar sig vara sex lik nedgrävda, två av dem barn. Ganska snart slås det fast att det inte handlar om ett fornfynd och Riksmordkommissionen kallas in. Sebastian Bergman är numera en del av teamet och beger sig tillsammans med de andra till Jämtland. Arbetet med att identifiera de döda tar sin början.
Det blir en mycket svår uppgift. Två av de döda är ett holländskt par som rapporterades försvunna hösten 2003. Men de andra fyra, en familj, kommer de ingenstans med, trots att allt pekar på att de hamnat i graven samtidigt. De enda familjer som skulle kunna stämma överens med de övriga kropparna i fjällgraven försvann tidigare eller senare och långt från Jämtland.
Och så var det den där singelolyckan några mil därifrån, samma vecka som holländarna måste ha försvunnit. En amerikansk kvinna i hyrbil, tydligen med falska id-handlingar.
Det finns mycket i historien som inte stämmer och utredningen riskerar att gå i stå.
Samtidigt undersöker en tv-journalist en så kallad asylavvikelse, två afghanska flyktingar som enligt myndigheterna gick under jorden sommaren 2003. Den enes fru har aldrig trott att hennes man skulle kunna lämna sin familj och har kontaktakt tv-journalisten. När han börjar gräva i ärendet visar det sig att Säpo varit inblandad i utredningen, som därför är hemligstämplad med hänsyn till rikets säkerhet.
”Fjällgraven sticker ut i deckarträsket. För att den har ett drivet språk. För att handlingen rör sig så skickligt framåt. Och det är två kunniga män. Upplösningen, mordmotivet, är kusligare och mer realistiskt än vilket psykfall till massmördare som helst. För en gångs skull vore det övertygande om författarna sa ”vi skrev för vi ville berätta något viktigt i förbifarten”. För visst har de lyckats.” Inger Melin i Borås Tidning
Kristina Ohlsson har arbetat som säkerhetspolitisk analytiker på Rikspolisstyrelsen och är utbildad statsvetare. Hon har tidigare skrivit facktexter om Mellanösternkonflikten och EU:s utrikespolitik samt jobbat på UD, Försvarshögskolan samt som Counter Terrorism Officer på OSSE (Organisationen för Säkerhet och Samarbete i Europa), världens största regionala säkerhets-organisation. Kristina Ohlsson kommer ursprungligen från Kristianstad men är numera bosatt i Stockholm. Askungar var hennes debutroman.
Hennes tidigare böcker är Änglavakter (2011), Tusenskönor (2010) och Askungar (2009). Hon är i år aktuell med Paradisoffer
Recensioner
”Kristina Ohlsson är bäst – Sveriges nya deckardrottning”, säger Bengt Eriksson i Expressen.
Paradisoffer faller recensenterna i smaken. Dagens Nyheters recensent Lotta Olsson ser den som Kristina Ohlssons bästa deckare hittills och läste med andan i halsen. ”Av detta upplägg gör Kristina Ohlsson sin fjärde och allra bästa deckare hittills, och det vill inte säga lite – hon har varit mycket bra redan från start. Men det skulle förvåna mig om någon annan deckare kommer i närheten av Paradisoffer i år. Det är en nagelbitarthriller av sällan skådat slag, man läser med andan i halsen… ”
Inger Lundqvist på Norran beskriver Paradisoffer som ”suggestiv och välkomponerad!”, Bengt Eriksson på Kristianstadsbladet hyllar Kristina Ohlssons förmåga att skapa tempo och tycker liksom Lotta Ohlsson på DN att boken är Kristinas bästa deckare hittills.
Nisse Scherman på Dast Magazine hade svårt att slita sig: ”Liksom i författarens tidigare böcker skriver hon med en lätthet och ett språkligt driv som gör att man har med sig boken vid alla tillfällen för att kunna snika åt sig några sidors ytterligare läsning. Spänningsmässigt har hon här överträffat sig själv”, skriver han i sin recension.
Inte heller Birgitta Delbrand på Året Runt kunde lägga ifrån sig Paradisoffer: ”Fruktansvärt spännande … Den här gången handlar det om internationell terrorism och det är en oerhört spännande intrig – och man kan inte sluta läsa förrän man nått sista raden.”
Läs hela recensionen i Kristianstadsbladet här.
Läs hela recensionen i Dazt Magazine här.