Janne Schaffer, Agneta Sjödin och Pär Johansson är gäster på Bokens Afton 5 dec kl 18.30-21.30


Janne Schaffer är välkänd gitarrvirtuos och kompositör. Han är en av Sveriges mest ansedda elgitarrister, som uppträder såväl som solist som gitarrist bakom andra artister, både på scen och som studiomusiker. Han har  cirka 5000 inspelningar bakom sig. Han har under sin karriär hunnit med uppdrag för bland andra ABBA, Toto, Bob Marley, samt för en uppsjö av svenska artister, bland andra Björn J:son Lindh och Ted Gärdestad, plus en gedigen solokarrär.

Schaffer försökte sig på piano under skoltiden, men nådde ingen framgång. Det var först i och med att han bytte till gitarr som han på allvar började utvecklas musikaliskt. Sin första gitarr tillverkade han i träslöjden i skolan.

Det första band han hade bildade han redan under skoltiden med kamrater från Blackeberg (bland andra Ted Åström). Han spelade under 1960-talet även med artister som Gunnar Wiklund och Björn Skifs. Det ledde till arbete med än större artister, och han förekom som gitarrist på såväl Ted Gärdestads som Abbas skivor. 1982 bildade Schaffer Electric Banana Band tillsammans med Lasse Åberg och Klasse Möllberg, där han komponerade melodier till Åbergs texter. Gruppen hade enorma framgångar med låtar som ’Banankontakt’, ’Olyckans sång’ och ’Zwampen’. Janne Schaffer har fått flera utmärkelser, bland annat Albin Hagströms Minnespris 1999 samt Illis Quorum 2005.

Vid mogen ålder har nu Janne Schaffer kommit med sin biografi, ’Mitt liv som Schaffer’, som är berättelsen om den blyge grabben från Blackeberg som fick spela med landets främsta artister som till exempel Cornelis Vreeswijk, Monika Törnell, Gunnar Wiklund, Björn Skifs och Jerry Williams. Men också med världsstjärnor som Abba, Stan Getz, Frank Zappa, Tina Turner, Neil Sedaka, Toto, Georgie Fame och Phil Collins.

Nu talar han äntligen ut, Sveriges främste gitarr­hjälte genom tiderna. Är det sant att han en gång spelade med en ung och okänd Bob Marley i ett pannrum utanför Stockholm? Att första gitarren gjordes i slöjden med hjälp av ett glödgat stuprör? Att Pink Floyd lånade hans förstärkare på Nalen? Att den berömda tungvrick­ningen är ett arv från mormor? Eller att en recensent en gång sågade hans version av Taubes Så skimrande var aldrig havet med orden ”som avslutning spelade Janne Schaffer ett långsamt segt stycke”?

Den är en unik, inträngande, klarsynt, rolig, allvarlig och osminkad skildring av den svenska musikscenen under ett halvt sekel. Boken släpps i samband med Janne Schaffers jubileumsturné ”Music story”, under 2012 och innehåller dessutom en bonus-CD med unikt material.
________________________________________________________________________________
Agneta Sjödin, Foto: Andreas Lundberg
Agneta Sjödin växte upp i Hudiksvall med trygghet, bra vänner, en stor, härlig släkt och närhet till allt. Hon gillade idrott och testade handboll, badminton och friidrott, men framförallt älskade hon teater. Mina skådespelardrömmar föddes tidigt. Den drömmen gjorde att hon så småningom lämnade Hudiksvall för Stockholm. 
Teaterjobben blev bland annat i biljettkassan på Chinateatern och som ljustekniker. Hon sjöng även i ett coverband och spelade lite teater, men det var ljustekniken som slutligen ledde till arbete på tv. Produktionsbolaget MTV-studios i Jonsered sökte ljussättare och Agneta fick jobbet men blev sedan tillfrågad om att bli programledare för ”Tur i kärlek”, och på den vägen är det fortfarande. ”Fångarna på Fortet” blev den den första stora höjdpunkten i hennes tv-karriär. 

1998 föddes dottern Maja. Den händelsen kom att förändra hennes liv. Allt fram till dess hade rullat på av ”bara farten”. Några år senare, 2004, vandrade Agneta närmare åttio mil i norra Spanien, på pilgrimsleden som går till Santiago de Compostela. Nya drömmar och behov väcktes till liv. Ett behov som tillfredsställdes i att skriva. Sedan dess har det blivit sex böcker. 
Den senaste boken, som kom i augusti i år, är En kvinnas hjärta.

David gör slut via ett sms och Marias hjärta krossas. Drömmen om den stora kärleken är borta, och än en gång är hon ensam och olycklig.


Varför blir det så här? frågar hon sig. Varför älskar hon män som inte tror på kärleken och som aldrig vågar blotta sitt innersta?


Maria tvingas söka svaren djupt inom sig. Hon möter sin kloke vägledare, som tidigare hjälpt henne på livets väg. Han menar att Maria har glömt det hon lärde sig under pilgrimsresan till Santiago de Compostela och att det är dags för en ny utmaning.


Allt faller på plats, och utan att Maria riktigt vet hur det gick till befinner hon sig i New York. I tre månader ska hon leva i den pulserande storstaden och vara uppmärksam på vad livet visar henne. Vistelsen blir omtumlande och fylld av upplevelser. Hon möter människor som hjälper henne känna stolthet och styrka. ”Lär dig vänta utan att vänta”, säger mediet Vanya. ”Fokusera på det du vill ha och inte på det du förlorat”, manar dansaren Gus.


Lärdomarna kommer till Maria och hon växer. Genom sina nya vänners berättelser och insikter övervinner hon tidigare erfarenheter och lär sig älska sig själv. Men räcker det? Kan Maria stå emot sina mörka djup och lockelsen till fel sorts män? För hemma väntar David och han vägrar släppa taget.Det känns som om det är så mitt liv kommer att se ut en tid framöver.


Läs Agneta Sjödins blogg här.

________________________________________________________________________________

Övriga Bokens Afton och andra författarmöten
Vill du ha information om kommande Bokens Afton, andra författaraktiviteter och när biljetter finns att köpa föreslår jag att du anmäler dig till mitt nyhetsbrev genom att mejla till bokensafton@bokiasundsvall.se.
Lennart Bergström
Bokhandlarn