Elin Olofsson, Då tänker jag på Sigrid

Hur långt räcker kärlek?

Så fimpade han mot fönsterblecket och kom tillbaka till sängen igen.Sin iskalla framsida lade han mot min varma kropp och bad mig hålla om honom.

”Jag måste snart gå”, viskade han i mitt hår.

”Jag vet det. Du måste alltid snart gå.”

Med huvudet på samma kudde som jag lade han handen över min rödmosiga kind, som skrubbats ren av skäggstubben. Hans vigselring kylde mot mitt öra.

”En minut till.”

Hanna flyr Stockholm och sitt reklambyråjobb efter en smärtsam kärlekshistoria med en gift kollega. Hon åker till Gärningsberg, den jämtländska by där hon vuxit upp, och flyttar in på den bondgård hennes pappa tvingats lämna många år tidigare, fast besluten att blåsa liv i sina slumrande konstnärsdrömmar och samtidigt glömma Henrik. Men vad hände egentligen med hennes farbror Åke, som tog livet av sig i köket? Kvar finns bara några gamla blyertsteckningar och korvar av hundhår vid golvsockeln. Var finns Sigrid, den farmor Hanna alltid varit rädd för och aldrig lärt känna, men vars hela liv handlat om gården? Hon som sägs ha tappat både ord och minne och lämnat trasiga människor bakom sig, sådana som Hannas pappa, som hostar och harklar sig, men som aldrig får något sagt. Är det från honom Hanna fått sin tystnad? Var det därför hon aldrig kunde berätta sanningen för Henrik? Vad händer om man förlorar sig själv? Och hur långt räcker egentligen kärlek? Hanna söker svaren där allting började, i Gärningsberg.

Recensioner
”Det är inte historien i sig som är bokens styrka utan växelverkan inom familjen som de tilllhör. De små nyanserna, de underförstådda beskrivningarna av t.ex. relationen mellan Hanna och hennes pappa, är små guldkorn”, skriver Lotten i sin recension på Lottens Bokblogg. Läs hennes recension här.

Monica Gullman har också läst boken
Elin är krönikör och journalist i radio och tidningar och skriver framför allt om kvinnors liv och villkor. Boken handlar om Hanna som bor i Stockholm, hon jobbar på en Reklambyrå och har ett förhållande med kollegan Henrik som är gift och har barn. En dag bestämmer hon sig, hon säger upp sig på jobbet och gör slut med Henrik. Hon flyr till Gärningsberg sin Jämtländska hemby, och flyttar in i den släktgård som hennes pappa tvingats lämna flera decennier tidigare. 

 
Hon försöker blåsa liv i sina konstnärsdrömmar men har svårt att komma igång. Saknaden efter Henrik är stor. Hanna vet att det hände något i huset. Hon har en farmor som hon aldrig träffat, Sigrid, som alla vara rädda för. Hannas pappa har aldrig velat berätta vad som egentligen hände när han blev tvungen att lämna barndomshemmet för gott. Varför alla började undvika varandra, varför farbror Åke tog livet av sig.
Hanna börjar rota i familjens historia, vad har Sigrid plågats och präglats av för att kunna bli en människa som i sin tur uppfostrade sina två barn och med hugg, slag och hårda ord. Kärlek existerade inte. Hanna träffar Sigrid som bor på hem för dementa, hon är nu en gammal och förvirrad människa, liten och skör. 
 
Hanna får också kontakt med sin pappa och sakta börjar hon förstå den sorliga och tragiska anledningen till att en familj splittras och man börjar hata varandra. Hur svek kan förändra människor.
Detta är en bok om att försonas med det förflutna, hitta tillbaka och inse att kärlek faktisk kan förändra allt. Boken har ett bra språk, handlingen får en att fundera över hur vi människor blir när vi inte blir sedda eller får kärlek.

Monica Bokias Kulturtant

Elin Olofsson kommer som gäst på Bokens afton den 19 mars, tillsammans med Therese Söderlind. Missa inte det.

Lennart Bergström
Bokhandlar’n

1 kommentar på “Elin Olofsson, Då tänker jag på Sigrid

Kommentarer stängda.