Anne Holt: Död i skugga

Anne Holt
Foto Peter Knutson

Död i skugga är Anne Holts femte bok om Inger Johane Vik och Yngvar Stubø. Serien är översatt till 25 språk och har sålt i miljoner exemplar över hela världen

Recension
Anne Holts senaste deckare på svenska handlar om barnmisshandel. Pojken Sander är bokens mest levande gestalt”, skriver Carl Erland Andersson i sin recension i Göteborgs Posten, läs hans recension här.

Monica Gullman har läst Död i skugga

Fredagen den 22 juli 2011 lamslås den norska huvudstaden av ett terrordåd. Samtidigt får polisen ett larm att en åttaårig pojke hittats död i hemmet efter ett fall från en stege. Den enda man har att skicka är den unge nybakade polisen Henrik Holme. Alla andra är upptagna av bomben i Oslo och dödskjutningarna på Utöya. 

Inger Johanne befinner sig på platsen när Henrik Holme kommer, hon känner familjen väl, det är en välbeställd familj som lever i ett av Oslos rikaste områden. Pojken Sander, som hittats död, har diagnosen ADHD och är ett extremt livligt och rastlöst barn. Henrik Holme misstänker att allt inte står rätt till i det välmående hemmet och sätter igång en utredning, som Inger Johanne blir inblandad i. Sander har hamnat på sjukhus vid ett flertal tillfällen med brutna armar och otäcka blåmärken. Man börjar misstänka en grov form av barnmisshandel i hemmet. Jakten på sanningen blir en brutal konfrontation med fördomar, skamkänslor, lögner och mänsklig förnedring. Samtidigt är Oslo och hela Norge i chock efter terrordådet, Henrik och Inger Johanne får kämpa själva med att hitta sanningen.

Anne Holt är en skicklig författare i genren spänningsromaner, hon kan konsten att få ihop en historia som gör att man sträckläser boken från pärm till pärm. Det är det bästa betyget, tycker jag.

Monica 

Bokias kulturtant.