Therese Söderlind och Elin Olofsson gäster på Bokens Afton 19 mars


Therese Söderlind kommer nu med en ny bok, Vägen mot Bålberget.

En sensommardag 1975 går Jacke och hans tonårsdotter Veronica upp på Bålberget i hemtrakten Nyland vid Ångermanälven. Det sägs vara platsen där man avrättade häxor. Besöket blir kulmen på en kaotisk period som tagit Jacke tillbaka till barndomen och Veronica längre än så. Hennes farmors berättelser ska göra att historien om Bålberget inte lämnar henne ens som vuxen.

Therese Söderlind. Foto Anna-Lena Ahlström


Malin växer också upp i Nyland nära älvens utlopp i havet, men trehundra år tidigare. Året är 1674 när hon rannsakas för trolldom. I fängelset tänker hon på sitt liv och på hur hon alltid fått kämpa mot mäns förtryck. Hon våndas också över sin otyglade dotter som rymmer hemifrån, gång på gång.

Ett av ögonvittnena som pekat ut Malin är grannpojken Olof. Som alla barn fantiserar han mycket och inte minst fantiserar han om Malins dotter. Men gränsen mellan lek och allvar suddas ut när en äldre pojke dyker upp och berättar om en annan värld och om de krafter och väsen som befolkar den. Plötsligt finner sig Olof indragen i en fruktansvärd rättsprocess där ingen bemödar sig om att skilja mellan fantasi och verklighet.
Först som gammal förmår Olof se tillbaka och minnas sin egen roll i händelserna som påverkade en hel bygd.

Vägen mot Bålberget spänner en båge över tiden. Det är en roman om fyra människor – fyra öden – en bygd. Vad innebär det att vara förälder och att vara barn? Vad betyder historia och släktskap? Är historien ens värd att bevaras? Therése Söderlind har skrivit ett drama som – liksom debutromanen Norrlands svårmod – handlar om ursprung men också om att vara fångad i sin tid.

Therese Söderlind kom i september 2010 med boken Norrlands svårmod, som fick ett mycket bra mottagande.

Det är nästan ljudlöst att kliva över myrmark i torrt väder. Varje steg sjunker ner en aning, varje andetag är lugnare. Genom öppningen mellan träden kommer älgpasset snart att synas …

Något hände i Ringarkläppen en septembermorgon för sexton år sedan – något som kom att förändra en familjs liv för evigt.

Anna växer upp i en stökig men kärleksfull omgivning med mor, far och två äldre bröder. I samband med en älgjakt försvinner brodern Charlie spårlöst, vilket blir den utlösande faktorn för familjens sönderfall.

Den sjuåriga Anna blir ensam kvar när marken rämnar. Hon är lillasystern som tvingas bli storasyster i en ny familj. Under uppväxten hanterar hon minnena från Ringarkläppen och sin begynnande sexualitet på sitt eget sätt.

Anna hinner bli ung kvinna innan allt kommer ikapp henne. Det förflutna har då blivit ett garn i vars tåtar omgivningen rycker och nystar tills det kommer upp så oväntade och skrämmande saker att det inte längre går att gömma sig. Vad hände egentligen Charlie? Varför hittade man honom aldrig? Och den andre brodern, vart tog han vägen? Varför var avgrunden så djup och så lockande att Annas mamma och pappa inte kunde värja sig?

Detta är ett familjedrama i norrländsk tappning. På ytan är livet det vanliga – medan livslögnerna, sveket och passionen styr mot katastrofen. Therése Söderlinds Norrlands svårmod är en debut vid sidan av allfarvägen – en mörk och suggestiv spänningsroman.

Recensioner
”Det här är en av de där böckerna som för mig blev en upplevelse, en värld i sig, en parallell värld till min vanliga.” Lotten Glans i Lottens BokBlogg, se hela recensionen här.

”Söderlind äger samma förmåga att beskriva gränslandet mellan kärlek och våld som Joyce Carol Oates … jag är djupt imponerad.” Ann Heberlein, Sydsvenskan

”Hennes berättarglädje drar med läsaren som en vårstorm.” Ulrika Knutson har läst boken. Lyssna på hennes recension i SR Kulturnytt, klicka här.

”Therése Söderlinds nya roman är en brett anlagd bildningsroman med en thrillers förtätade spänning. /…/ Therése Söderlind ger mig nytt hopp om den svenska romanen. Eller snarare, hopp om en särskild förgrening av densamma; den som talar till en bred målgrupp utan avkall på kvalitet /…/ Vägen till Bålberget är en utomordentlig roman, sann läsglädje i ordets rätta bemärkelse.”
Uppsala Nya Tidning

”… det är magnetiskt, mäktigt och mycket, mycket bra.”
M Magasin

”Vägen mot Bålberget är en välskriven roman sprängfylld på händelser och relationer och kanske en av årets starkaste berättelser.”
Östgöta Correspondenten

”En lysande stjärna har stigit upp på den litterära scenen. Berättelsen om det förflutna ger ett spännande perspektiv på samtiden.”
Länstidningen Östersund

Länk
Läs gärna Therese Söderlinds blogg, klicka här.


___________________________________________________________________________

Elin Olofsson är debutant, bor i Östersund men pluggat på Mittuniversitetet i Sundsvall. Hon skriver krönikor i ÖP och är radiopratare i SR P4 Jämtland.

Hennes debutroman, Då tänker jag på Sigrid, är en roman om att åka hem och att hitta tillbaka, att göra upp med sitt förflutna och inse att kärlek kan förändra allt.

Hur långt räcker kärlek?

Så fimpade han mot fönsterblecket och kom tillbaka till sängen igen.Sin iskalla framsida lade han mot min varma kropp och bad mig hålla om honom.

”Jag måste snart gå”, viskade han i mitt hår.

”Jag vet det. Du måste alltid snart gå.”

Med huvudet på samma kudde som jag lade han handen över min rödmosiga kind, som skrubbats ren av skäggstubben. Hans vigselring kylde mot mitt öra.

”En minut till.”

Elin Olofsson

Hanna flyr Stockholm och sitt reklambyråjobb efter en smärtsam kärlekshistoria med en gift kollega. Hon åker till Gärningsberg, den jämtländska by där hon vuxit upp, och flyttar in på den bondgård hennes pappa tvingats lämna många år tidigare, fast besluten att blåsa liv i sina slumrande konstnärsdrömmar och samtidigt glömma Henrik. Men vad hände egentligen med hennes farbror Åke, som tog livet av sig i köket? Kvar finns bara några gamla blyertsteckningar och korvar av hundhår vid golvsockeln. Var finns Sigrid, den farmor Hanna alltid varit rädd för och aldrig lärt känna, men vars hela liv handlat om gården? Hon som sägs ha tappat både ord och minne och lämnat trasiga människor bakom sig, sådana som Hannas pappa, som hostar och harklar sig, men som aldrig får något sagt. Är det från honom Hanna fått sin tystnad? Var det därför hon aldrig kunde berätta sanningen för Henrik? Vad händer om man förlorar sig själv? Och hur långt räcker egentligen kärlek? Hanna söker svaren där allting började, i Gärningsberg.

Recensioner
”Det är inte historien i sig som är bokens styrka utan växelverkan inom familjen som de tilllhör. De små nyanserna, de underförstådda beskrivningarna av t.ex. relationen mellan Hanna och hennes pappa, är små guldkorn”, skriver Lotten i sin recension på Lottens Bokblogg. Läs hennes recension här.

Monica Gullman har också läst boken
Elin är krönikör och journalist i radio och tidningar och skriver framför allt om kvinnors liv och villkor. Boken handlar om Hanna som bor i Stockholm, hon jobbar på en Reklambyrå och har ett förhållande med kollegan Henrik som är gift och har barn. En dag bestämmer hon sig, hon säger upp sig på jobbet och gör slut med Henrik. Hon flyr till Gärningsberg sin Jämtländska hemby, och flyttar in i den släktgård som hennes pappa tvingats lämna flera decennier tidigare. 


Hon försöker blåsa liv i sina konstnärsdrömmar men har svårt att komma igång. Saknaden efter Henrik är stor. Hanna vet att det hände något i huset. Hon har en farmor som hon aldrig träffat, Sigrid, som alla vara rädda för. Hannas pappa har aldrig velat berätta vad som egentligen hände när han blev tvungen att lämna barndomshemmet för gott. Varför alla började undvika varandra, varför farbror Åke tog livet av sig.
Hanna börjar rota i familjens historia, vad har Sigrid plågats och präglats av för att kunna bli en människa som i sin tur uppfostrade sina två barn och med hugg, slag och hårda ord. Kärlek existerade inte. Hanna träffar Sigrid som bor på hem för dementa, hon är nu en gammal och förvirrad människa, liten och skör. 

Hanna får också kontakt med sin pappa och sakta börjar hon förstå den sorliga och tragiska anledningen till att en familj splittras och man börjar hata varandra. Hur svek kan förändra människor.
Detta är en bok om att försonas med det förflutna, hitta tillbaka och inse att kärlek faktisk kan förändra allt. Boken har ett bra språk, handlingen får en att fundera över hur vi människor blir när vi inte blir sedda eller får kärlek.

Monica Bokias Kulturtant

Länk
Läs gärna Elin Olofsson blogg, klicka här.

Läs gärna Lotten Glans Bokblogg om Bokens Afton med Therese och Elin, klicka här.

Lennart Bergström
Bokhandlar’n