Helena Thorfinn: Innan floden tar oss


Innan floden tar oss
Hur mycket vet du egentligen om Bangladesh? Om biståndsarbete och ambassadernas verklighet? Jag visste mycket lite innan jag läste Helena Thorfinns roman Innan floden tar oss. Det är en fascinerande och gripande roman om svenska Sofia och hennes Janne som flyttar till Dhaka där Sofia fått jobb som biståndschef. Samtidigt någonstans på landsbygden flyr två unga fattiga flickor för sina liv, om de inte rymmer nu är risken stor att de blir bortgifta med dåliga män och kanske mördade av sina nya familjer som deras storasyster blev. Kontrasterna till Sofias liv kan inte vara större, men sakta närmar sig deras öden varandras.

En mycket aktuell bok med tanke på de katastrofer som gång på gång drabbar det fattiga landet Bangladesh, med fabriksbyggnader som störtar eller brinner med många döda och skadade. Flera av våra större klädkedjor använder dessa fabriker, som betalar sina arbetare motsvarande 1-3 kr per timme. Om man är borta från jobbet en dag kan företaget dra tre dagars lön som straff. Det betyder att arbetaren inte får någon mat dessa tre dagar. 

Boken finns både  inbunden och nu även i pocketupplaga.