Lasse Åberg och Janne Schaffer gäster på Bokens Afton 4 aprilLasse Åberg, formgivare, konstnär, filmregissör, manusförfattare, musiker och skådespelare. Även känd som Trazan Apansson i Electric Banana Band och Stig-Helmer Olsson i flera filmer.

Efter förra årets succé med boken ”The Stig-Helmer stories” tar nu Lasse Åberg bladet från munnen och berättar om sitt eget liv i en encyklopedisk självbildografi betitlad ”Åberg från A till Ö”. I denna högst okronologiska bok berättar han om livet, konsten och en karriär som inte bara format honom utan också påverkat hela svenska folket.

Läs ett reportage i Hemmets Veckotidning, klicka här
Lasse Åbergs Biografi,
Åberg från A till Ö

Recensioner

Smart nog undviker den här boken alla biografifällorna: att bli för långrandig, att söva läsaren, att bli som en tjock skvallertidning, att hänge sig åt för mycket “namedropping” … Lasse Åberg har likt en duktig skidåkare från Sällskapsresan II – Snowroller kryssat rätt bland alla portarna och inte grenslat en enda gång. Han helt enkelt seglar iväg över alla trivialiteter …

Att göra sitt eget liv till en högklassig ABC bok, en lyxig bilderbok för vuxna (och för unga) är ett genialiskt drag. /Inlägg på blogg.

Läs hela recensionen här.

______________________________________________________________________________


Janne Schaffer är välkänd gitarrvirtuos och kompositör. Han är en av Sveriges mest ansedda elgitarrister, som uppträder såväl som solist som gitarrist bakom andra artister, både på scen och som studiomusiker. Han har  cirka 5000 inspelningar bakom sig. Han har under sin karriär hunnit med uppdrag för bland andra ABBA, Toto, Bob Marley, samt för en uppsjö av svenska artister, bland andra Björn J:son Lindh och Ted Gärdestad, plus en gedigen solokarrär.

Janne Schaffer på Bokens Afton 6 december 2012

Janne Schaffer försökte sig på piano under skoltiden, men nådde ingen framgång. Det var först i och med att han bytte till gitarr som han på allvar började utvecklas musikaliskt. Sin första gitarr tillverkade han i träslöjden i skolan.

Det första band han hade bildade han redan under skoltiden med kamrater från Blackeberg (bland andra Ted Åström). Han spelade under 1960-talet även med artister som Gunnar Wiklund och Björn Skifs. Det ledde till arbete med än större artister, och han förekom som gitarrist på såväl Ted Gärdestads som Abbas skivor. 1982 bildade Schaffer Electric Banana Band tillsammans med Lasse Åberg och Klasse Möllberg, där han komponerade melodier till Åbergs texter. Gruppen hade enorma framgångar med låtar som ’Banankontakt’, ’Olyckans sång’ och ’Zwampen’. Janne Schaffer har fått flera utmärkelser, bland annat Albin Hagströms Minnespris 1999 samt Illis Quorum 2005.

Vid mogen ålder har nu Janne Schaffer kommit med sin biografi, ’Mitt liv som Schaffer’, som är berättelsen om den blyge grabben från Blackeberg som fick spela med landets främsta artister som till exempel Cornelis Vreeswijk, Monika Törnell, Gunnar Wiklund, Björn Skifs och Jerry Williams. Men också med världsstjärnor som Abba, Stan Getz, Frank Zappa, Tina Turner, Neil Sedaka, Toto, Georgie Fame och Phil Collins.

Nu talar han äntligen ut, Sveriges främste gitarr­hjälte genom tiderna. Är det sant att han en gång spelade med en ung och okänd Bob Marley i ett pannrum utanför Stockholm? Att första gitarren gjordes i slöjden med hjälp av ett glödgat stuprör? Att Pink Floyd lånade hans förstärkare på Nalen? Att den berömda tungvrick­ningen är ett arv från mormor? Eller att en recensent en gång sågade hans version av Taubes Så skimrande var aldrig havet med orden ”som avslutning spelade Janne Schaffer ett långsamt segt stycke”?

Den är en unik, inträngande, klarsynt, rolig, allvarlig och osminkad skildring av den svenska musikscenen under ett halvt sekel. Boken släpps i samband med Janne Schaffers jubileumsturné ”Music story”, under 2012 och innehåller dessutom en bonus-CD med unikt material.

Lasse Åberg kommer, tillsammans med Janne Schaffer, som gäst på Bokens Afton den 4 april.

Har du redan köpt biljett till den 14 mars, gäller denna biljett även till den 4 april. Vill
du lämna tillbaka din biljett vill jag att du kommer in senast torsdag den 21 mars
för att få pengarna tillbaka.

Lennart Bergström
Bokhandlar’n