Sofi Oksanen: När duvorna försvann

”Jag hade letat ett bra tag efter en lämplig huvudperson till min roman, när jag av en ren slump hittade en förebild som passade. Jag hade tema och motiv ganska klara för mig, men jag saknade ett ansikte. 2009 läste jag en artikel om flera olika historiska personer som alla skulle ha kunnat spela roller i min berättelse eftersom de på olika sätt hade påverkat historien, och fortfarande i dag påverkar hur vi ser på och förstår det förflutna. Men en av dessa personer stack ut. Det var en man som hyste en obegränsad beundran för sin tids stora celebriteter – flygare – och som själv ville bli det. Han spelade flygare, berättade historier om farliga situationer han hade upplevt under flygningar och talade om alla berömda passagerare han haft. Han lät fotografera sig som pilot. Men han flög aldrig. Han hade inte ens licens. Jag började arbeta på min roman genom att se filmer med flyguppvisningar, lärde mig skjuta med en finsk k-pist, och tänkte på mannens fru, och deras äktenskap, som byggde på en lögn.” 

Sofi Oksanen, maj 2012

Den 10 april mottog Sofi Oksanen Svenska Akademiens Nordiska pris på 350 000 kronor vid en ceremoni i Stockholm. Akademiledamöterna Anders Olsson och Horace Engdahl höll tal till pristagaren.
Läs här en intervju med Sofi oksanen i SvD, 16 april.

Recensioner
När duvorna försvann är en engagerande och extraordinärt välskriven roman om en mörk tid”, Elisa Karlsson i SvD, läs hennes recenion här.

Share:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *