Bosse Bildoktorn: Svenska whiskyresan

Bosse Bildoktorn

Svenska whiskyresan – Sveriges destillerier och barer.

”På 1500-talet var Ven ett rent helvete, då Tycho Brahe plågade bönderna med samma energi som han skådade i stjärnorna. Men i dag är ön ett paradis. Och skulle det börja regna så kan jag inte tänka mig ett bättre skydd än baren i Backafallsbyn. Här finns alltid minst 500 sorters whisky …” Det må vara att vi inte har 500 svenska whiskysorter (ännu). Men de som finns förtjänar en egen bok!

2010 utnämnde en av världens mest respekterade whisky-skribenter en svensk whisky till Europas bästa för andra året i rad. Och flera andra ligger på fat i väntan på att erövra världen. Någon som vet att uppskatta vår svenska whisky-skatt är Bosse ”Bildoktorn” Andersson som oförtrutet fortsatt sin resa bland whiskydestillerier och barer. 
Med samma entusiasm som i förra boken om Skottlands whisky tar han sig denna gång an den svenska. Resan tar honom till de svenska destillerierna, bland annat Mackmyra i Gävle, Wannborga på Öland, Grythyttan, Nora och Smögen. På vägen passerar han Torslundskaggen tunnbindaren i Dyltabruk – och ekskogen på Visingsö (någon måste ju se till att odla virke till tunnorna!) Förutom de redan nämnda destillerierna och ytterligare ett antal, sonderar han terrängen efter de bästa whiskybarerna i landet. Vilket till Bosses stora förtjusning visade sig vara många! En sak står klar: Den svenska whiskyn som ligger på lagring i denna stund kommer inte att stå den skotska långt efter. Och Bosse vet att berätta vilken den är!
Bosse Bildoktorn Andersson signerar sin bok hos oss den 17 maj kl 12-13. 
Lennart Bergström
Bokhandlarn

Share: