Pija Lindenbaum och Annika Persson gäster på Bokens Afton 30 maj

Pija Lindenbaum (t v) och Annika Persson

Annika Persson


Pija Lindenbaum – Plats


”Min plats är där borta längst till höger. Nu går jag genom rummet. Först det skarpa ljudet mot stengolvet. Stegen tystnar på den gröna mattan. Det är något som skaver i vänster sko.”

Den omtyckta bilderboksskaparen Pija Lindenbaum debuterar som romanförfattare med en suggestiv kortroman om en medelålders kvinna på gränsen till nervsammanbrott.

Pija Lindenbaum

Hon är en alldeles vanlig kvinna med kontorsarbete och man och ett vuxet barn som har hamnat i ett tillstånd där allt börjar kännas främmande. Vardagliga möten och situationer känns konstiga och påträngande. Så en dag lämnar hon hem och arbete och barrikaderar sig i en lånad lägenhet där hon skär av förbindelsen med omvärlden. Slänger mobiltelefon och dator.

Och så skaffar hon en hund.

Nu är det bara hon och hunden.
Recension 1

Gästrecensent är Anders Larsson, journalist, pol mag och fil dr i statsvetenskap. Äger och driver Calaha Information AB i Sundsvall och är dessutom boknörd.

Pija Lindenbaums avskalade prosatext i korta scener skruvar sig in och ner i en historia som har en både komisk och gripande svärta.

”Jag befinner mig emellan andra människors försök att leva ett liv” säger berättarjaget i Pija Lindenbaums debutroman Plats som nyligen kom ut. En underbar mening. Och här trängs många andra underbara meningar, trots att det är en kort bok. På 135 Kyrklundsaktigt exakta och sparsmakade sidor hinner en människa gå sönder. Falla ner i hålrummen mellan alla andras liv. Gå under.

”En helikopter sätter sig på min axel fast jag är någon annanstans.” Flyr undan lukterna, ljuden, smakerna, omgivningens allt mer äcklande sätt att vara. Hittar en alldeles egen plats.

Hemskt är det. Och vackert. Borde nog kunna bli film. En alldeles svensk version av ”Falling down”. Och alldeles annorlunda.  /Anders Larsson

Recension 2
Lotten Glans lånade boken av mig för några dagar sedan för att läsa och recensera Pija Lindenbaums debutroman. ”Det fina omslaget som känns som hundpäls får en ytterligare dimension efter att man läst boken. En inte helt positiv upplevelse det heller.”, skriver Lotten i sin recension. Läs den här.

Annika Persson – Jag vill vara fri – en bok om Lena Nyman

Lena Nyman är en av de största skådespelarna och artisterna den svenska teater- och filmscenen ägt. Jag vill ju vara fri är den första fullständiga levnadsteckningen över henne.

Hon nådde till och med internationell ryktbarhet i Nyfiken-filmerna, som exporterade den svenska synden i slutet av 60-talet. ”Ägt” är förresten fel ord när det gäller Lena Nyman: hon gick alltid sin egen väg och följde sitt huvud och sin känsla för karaktärernas särart. Få har gjort så många olika roller som Lena, men hon förblev sin egen, för hon ville ju vara fri, fri att göra det hon trodde på, utan påtvingade gester och masker.

Författaren Annika Persson

När Lena Nyman gick bort i februari 2011, 66 år gammal, kändes med ens att hon fattades oss. Tack vare ett unikt och rikt källmaterial i form av efterlämnade brev, dagböcker, bilder och memoarutkast tecknar kulturjournalisten Annika Persson ett levande och personligt porträtt av denna sammansatta scenkonstnär och människa, i den första biografin över Lena Nymans liv och verk.

Recensioner

”Annika Perssons bok om Lena Nyman är stark”, skriver Ingrid Bosseldal i GP, läs recensionen här.

”En sammansatt människa som tampades med minst lika svårartade demoner som Ingmar Bergman”, Mariah Larsson i svD. Läs recensionen här.

Pija Lindenbaum och Annika Persson är gäster på Bokens Afton den 30 maj, kl 18.30. Biljetter finns i kassan nu.

Läs vad Lotten skriver om besöket på sin blogg, klicka här.

Välkommen!

Lennart Bergström
Bokhandlarn