Khaled Hosseini: Och bergen svarade

Från författaren till Flyga drake och Tusen strålande solar kommer en ny roman, en djupt rörande släkthistoria om hur de val vi gör ekar genom generationer.

 
I den fattiga lilla byn Shadbagh i Afghanistan säljer Sabor sin fyraåriga dotter Pari när han inte längre kan försörja sin växande familj. Pari och hennes bror kommer för alltid att känna saknaden av varandra, och den dag de äntligen möts igen är det kanske redan för sent …

Khaled Hosseini
Temat i Khaled Hosseinis hjärtslitande familjesaga är bröder och systrar – som älskar, sårar, förråder och förlåter, som är i stånd att döda men också att ge sitt liv för varandra.

Khaled Hosseini debuterade 2003 med boken Flyga drake, som innehåller självbiografiska influenser. Den blev en bästsäljare liksom hans andra roman, Tusen strålande solar, som kom ut 2007. Flyga drake, som har utgivits på 48 språk, har filmatiserats av Marc Forster 2008. Den senare romanen var, enligt Publishers Weeklys bedömning, 2007 års bäst säljande roman i USA.

Båda Hosseinis romaner utspelas i Afghanistan under den turbulenta tid när talibanerna övertog makten. Romanerna har betecknats som stora episka underhållningsromaner, och jämförts med Törnfåglarna och Borta med vinden. Han påbörjade sin debutroman när han fick höra att talibanregimen förbjudit drakflygning. Andra romanen tillkom efter att Hosseini återvänt på besök till Afghanistan 2003, vilket var första gången han reste dit efter landsflykten.

Första recensiondatum: 2013-06-20

Share: