Michael Nyqvist, Dansa för oss

Röda mattan är utrullad på New Yorks finaste biograf. Limousinerna bromsar ljudlöst in för att släppa av den ena superkändisen efter den andra. Luften vibrerar av spänd förväntan. Två timmar senare sitter Michael Nyqvist mållös i salongen. Nästan alla hans scener är bortklippta. De scener som han har arbetat med i ett år och offrat så mycket för.

Medan eftertexterna rullar börjar han minnas ögonblicken som lett fram till premiären. Utklädningslekarna som hjälpte honom att fly vardagen i barndomshemmet. Cykelturerna när han som fattig student skulle få replikerna att sitta inför en repetition. De första stapplande stegen på en riktig scen. Tvivlen på om han verkligen är bra nog och de korta stunderna av lycka när han känner att han är det.

Skådespelaren Michael Nyqvist delar med sig av roliga, rörande och ibland skakande scener ur sitt liv. Men också funderingar kring de livsval han gjort. En gripande historia som saknar både början och slut och som lär oss något om vad det är att vara människa.

Recension av Svenarne Jansson, 2013-06-18

Jag har under några kvällar läst / lyssnat till Michael Nyqvists berättelse om sitt liv Dansa för oss.
I sin första bok – När barnet har lagt sig – visade Nyqvist att han är en minst lika bra berättare som skådespelare. I den nya boken befäster han den ställningen.
Han inleder med ett antiklimax – en stor galapremiär med den film han medverkat  – där han till sin bestörtning förstår att det mesta av hans insats har klippts ner och redigerats bort. Han kommer att fundera över utanförskap och tvivel på den egna förmågan. Vi får följa honom i minnesbilder bakåt, med längtan till teatern och den mödosamma vägen fram till det goda skådespeleriet. Han ger oss ögonblicksbilder av produktioner och prestationer, ständigt kantade av tvivel på den egna förmågan, men ibland också den välsignelse det innebär att prestera något fullgott och rent av lysande. Hans skildring är hela tiden personlig, självutlämnande och berörande, men blir aldrig privat.
I bokens sista del binder Nyqvist samman berättelsen och återkommer till den lyxiga och osannolika miljö där han startade sin skildring. Han låter början bli slutet, och det är mycket skickligt gjort.
Nyqvist är en utmärkt iakttagare av sitt eget liv och har en god förmåga att skildra det. Det skulle vara spännande att läsa en rent skönlitterär berättelse av Michael Nyqvist – det är nog ingen tvekan om att han besitter förmågan att skriva den.
Dansa för oss är väl inläst av författaren, CD-upplagan omfattar 6 skivor.
Förlag är Bonnier Audio 2013.

© Svenarne Jansson