Lars Lerin / Det tysta köket (Ljudbok)

Lars Lerin är väl utan överdrift en av Sveriges av och kanske Nordens främsta akvarellister.

Med fantastiska, detaljrika bilder avbildar han verkligheter och stämningar där man ständigt upptäcker något nytt. Men han är även författare av hög kvalité med en rad böcker bakom sig.

2004 utkom boken Det Tysta köket – i dag slutsåld och eftersökt.
Nu har Lars Lerin återutgivit Det Tysta köket, som ljudbok, med vackert omslag och rikt illustrerad inlaga med en kortfattad summering om Astrid och Arvid, deras liv och Lars förhållande till dem.

Med sin mjuka stämma och varma dialekt skildrar han Astrids ankomst till Arvids lantbruk i Jonhål, här Astrid skulle komma att hushålla. Berättelserna kortfattade och återhållsamma men med detaljer som gör att man ser allt framför sig, som om man var där, eller kanske betraktade någon av Lerins bilder. Astrids och Arvids liv och miljö kommer att delas och bli Lars Lerins till en del – en trygghet och ett lärosäte.  I Jonhål målade Lars Lerin sin första målning, på masonit, för trettio år sedan. Astrids tysta kök blev även Lars tillit och hemvist.

Åren har sin gång och vackra berättelser slutar sällan lyckligt. Livet förändras för Arvid och Astrid. Arvid går bort och för Astrid börjar ett helt annat och sorgesamt liv som tar slut på långvården i Hagfors. Astrid är då bara 60 år.

Man kunde tro att det här är en dyster berättelse, men så är inte fallet. Lars Lerins mjuka tilltal och avsaknaden av sentimentalitet skänker lyssnaren ro och eftertanke, sällsyntheter i våra dagar. Stillsam pianomusik av Benny Andersson ger möjlighet till reflektion under berättelsens gång.

I den vackra produktionen medföljer även ett inspelat samtal inför publik med producenten Kerstin Wixe och Lars Lerin.

Det är en liten lycka att ha fått förmånen att lyssna till denna bok …

©  Svenarne Jansson