Suzanne Collins – Gregor 1 & 2

Suzanne Collins, författaren till den oerhört framgångsrika serien ”Hungerspelen”, har nu kommit med en ny serie. Serien om fem böcker är skriven för barn mellan nio och tolv år. De två första böckerna, Gregor – från ovanjord och Gregor – Dödens labyrint, har nu blivit översatta.

Jag har läst båda böckerna och måste säga att jag blev positivt överraskad. I böckerna får vi följa Gregor, en elvaårig pojke från New York. Tillsammans med sin tvååriga lillasyster Boots ramlar han ner i ett hål i tvättstugan och hamnar i Underjord, en helt ny värld. I Underjord bor det kritvita människor med lila ögon som flyger på stora fladdermöss, kackerlackor och råttor stora nog att rida på. Människorna och råttorna i Underjord är i krig med varandra och Gregor har tur som kommer till människorna först. Människorna tar väl emot Gregor och Boots, det visar sig att de har väntat på honom i flera år. Gregor är nämligen hjälten i en profetia om en människa från Ovanjord, som de kallar vår värld. Profetian säger att Gregor ska hjälpa Underjord i kampen mot råttorna och ge hela Underjord liv. Han ger sig av på en spännande resa genom underjord i sällskap av de olika varelserna som finns där och lär sig på vägen mycket om sig själv och världen.

Böckerna var väldigt bra skrivna och även om handlingen är riktat till åldern mellan nio och tolv så kan alla åldrar läsa den. Collins skriver på ett sätt som håller en fast vid varje ord och gör det omöjligt att lägga ifrån sig boken. Handlingen är väldigt väl uppbyggd och det är nästan så man kan tro att det faktiskt finns en värld under våra fötter. Det blir aldrig riktigt otäckt och de scener som kan upplevas som lite otäcka glöms snabbt bort i mängden av humor, kärlek och spänning. För barn som gillar spänning, humor och fantasy är det här ett självklart val!

/ Olivia Sjölén