Björn Hellberg i stan 12 augusti.

Björn Hellberg är mångas favorit när det gäller deckare. Hans produktivitet är synnerligen omfattande: närmare 60 fackböcker och skönlitterära titlar, medverkan i ytterligare cirka 350 böcker, ett 30-tal noveller, tiotusentals artiklar i tidningar och tidskrifter.

Som författare är Hellberg mest känd för sina många böcker med kommissarie Sten Wall i huvudrollen. Böckerna utspelas i den fiktiva orten Staden (med tydliga drag av Laholm).

Hellberg utgår i sina böcker ofta från speciella teman: mobbing, rasism, idoldyrkan, satanism, religiös fanatism o.s.v.

Hellberg berättar om ursprunget till Wall:
”Namnet på sin hjälte kan han tacka bystdrottningen Jayne Mansfields för. Björn Hellberg jobbade som journalist i Kristianstad när skådespelerskan och sexsymbolen kom på besök. 23-åringen var intresserad av den kvinnliga geografin och när det ”topografiska praktexemplaret”, ”som en italiensk serpentinväg”, visade upp sig på presskonferensen blev han på något sätt inspirerad att börja skriva böcker. Det behövdes ett hjältenamn.
– Jag tänkte att jag skulle ta namnet från den första person jag träffade. Det var en man från Härjedalen som hette Lars-Göran Stenwall. Jag tyckte det var för långt, så jag delade upp efternamnet till Sten Wall, berättar Björn.

Nu har Björn Hellberg kommit med en ny bok, ”Skumrask”.

Kommissarie Sten Wall befinner sig i Stockholm samtidigt som en uteliggare brutalt berövas livet. När Wall återvänder hem har han naturligtvis inte en aning om att mordet i huvudstaden kommer att få konsekvenser också i Staden.

Brottsspiralen skruvas upp, och polisen ställer sig frågan om organiserade tiggarligor ligger bakom det hela. I handlingen figurerar en viss Jörgen Allarsson som några år tidigare dödat en man i ett blodigt drama. När fängelsedomen avkunnades uppträdde han hotfullt mot Wall och chefsåklagare Yngve Brockman. Nu är Allarsson försatt på fri fot tidigare än man räknat med…

Skumrask utspelas både i Stockholm och på den fiktiva ort, Staden, där kommissarie Wall sedan sin litterära entré i Gråt i mörker (1981) löst komplicerade fall i drygt tjugo böcker.

Röster om tidigare Sten Wall-böcker
”Han är i sanning en av Sveriges mest språkskickliga författare.”
Jonas Bladh, Sundsvalls Tidning

”Hellberg måste helt enkelt vara en av våra främsta deckarförfattare.”
Lennart Götesson, Dala-Demokraten

”Det finns inte många svenska deckarförfattare som kan skriva så vardagsnära om livet i en småstad som Björn Hellberg. Hans språk är på en gång lättläst och vårdat, och han har humor.”
Kerstin Larsson, Nerikes Allehanda

”Det bästa av allt är kommissarie Wall. Han är så trovärdigt skildrad och så sympatisk att det är synd att han inte finns utanför Staden. […] Superb förmåga att skapa vardagsnära kusligheter.”
Jan Mårtensson, Sydsvenskan

Du kan träffa Björn Hellberg hos oss den 12 augusti från kl 11 till ca kl 16. Björn kommer inte att hålla någon föreläsning, men vill gärna prata med sina läsare. Kanske få något uppslag för nästa bok?

Välkommen! Fri entré.

Lennart Bergström
Bokhandlarn