Henning Mankell: Handen

Nu är det dags för alla Wallander-fans. Henning Mankell har nu kommit med Handen.En höstdag 2002 får Kurt Wallander möjligheten att förverkliga en gammal dröm, att flytta från Ystad till landet. Men drömmen förvandlas snabbt till en mardröm. I husets trädgård hittar Wallander först ett nedgrävt lik, sedan ytterligare ett. Den kriminaltekniska undersökningen visar att de har legat ett halvt sekel i jorden. Men vilka var dessa personer? Och hur kommer det sig att ingen har anmält dem saknade? Wallander och hans kollegor tvingas söka sig bakåt i det förflutna för att hitta svaret på gåtan. Spåren leder mot en tragedi, där det är svårt att veta vem som egentligen är offer och vem som är förövare. 
Boken innehåller dessutom extramaterial för alla Wallander-fans: ett uppslagsverk till Wallanders värld med kulturella referenser, personer och platser som förekommit i romanserien.

Snö, djup snö, är ett av Henning Mankells första minnen. Senare i livet, efter att han valt att dela upp sin tid mellan Sverige och Moçambique.


-Jag står med en fot i snön och en fot i sanden, konstaterar Henning Mankell

Henning Mankells första roman publicerades 1973. Samma år åkte han till Afrika för första gången. Idag har han skrivit över 40 romaner som sålt i över 40 miljoner exemplar världen över.

Henning Mankell hemma i Moçambique
Henning Mankell delar sin tid mellan Västkusten, Frankrike och Moçambique. Han är hemma i Sverige under sommaren, men reser tyvärr tillbaka till Afrika i höst och har därför tackat nej till att denna gång besöka Svenska Deckarfestivalen i Sundsvall i slutet av oktober. Men vi försöker även nästa år att få honom som gäst.
Lennart Bergström
Bokhandlarn

Recension 2013-09-02 av Svenarne Jansson

Så har då punkt satts för kommissarie Kurt Wallanders mödor i polisyrket. Enligt författaren Henning Mankell är det sista gången vi möter honom i den nyutkomna boken Handen – en kort berättelse om våldsdåd för ganska länge sedan.

Boken har tidigare publicerats i Holland för några år sedan och ligger enligt uppgift tidsmässigt före ”Den orolige mannen”.

Jag har lyssnat på ljudboken, inläst av Krister Henriksson, som ju framför allt gett Wallander gestalt och karaktär i ett stort antal filmer, även om andra skådespelare har spelat rollen. Det är lite märkligt att lyssna till rösten av filmernas Wallander läsa en berättelse om sig själv … Men Henriksson läser bra och med gott humör, tycks det.

Berättelsen är kort (3 CD) och börjar med Wallanders tveksamma försök att kanske uppfylla den gamla drömmen om hus på landet och hund. Huset erbjuds av en kollega, som är väl bekant med Wallanders långvariga drömmar och tror att det är det är rätta – till rimligt pris dessutom – visar det sig. Wallander besöker huset och fattar tycke för dess själ. Men undanskymt i trädgården sticker en hand upp ur jorden, och det hela förvandlas från husdröm till polisutredning. Den visar så småningom att inte ett utan två lik som grävts ner för många år sedan. Och så börjar det mödosamma sökandet efter offrens identiteter, tidsbestämning och givetvis en mördare. Intrigen är välkomponerad och man följer det mödosamma polisarbetet där bakslag och framgång för en ojämn kamp som ofta förs i det eländigt trista skånska vintervädret. Så småningom återfinns den sista ledtråden som leder fram till den oväntade och dramatiska upplösningen.

En fjärde CD medföljer, där Krister Henriksson i en lång intervju berättar om sitt förhållande till Wallander och tillkomsten av de många filmerna. Väl värd att lyssna på även den.

Och därmed farväl Wallander. Lite tomt känns det kanske …

©  Svenarne Jansson