Björn Ranelid: Förbjuden frukt från ett fruset träd

Pojken ligger i sin moders nakna famn. Ett hjul av eld rullar genom rummet. I den mörka källaren stampar skammen.

Förbjuden frukt från ett fruset träd är en bred uppväxtskildring från 1900-talet. Två familjer och deras söner står i centrum. Fredrik Hansen, född på Fyn före kriget, har en far som skälls för att vara zigenare och modern är judinna. De har ett hönseri som bränns ner av nazistsympatisörer på fyrtiotalet och familjen flyttar till Malmö.

Den andre pojken, Viktor Nilsson, får vi följa från begynnelsen. Han föds på Österlen 1958 och växer upp på sina föräldrars bondgård. Det är han som smakar den förbjudna frukten och det tynger hans axlar under hela uppväxten. Vem eller vilka ska han gå till med sin svåra hemlighet?

Viktor utbildar sig till trädgårdsmästare och börjar odla både blommor och rotfrukter. Han är framgångsrik i sin verksamhet och får namnet Blomsterkungen. Han lär känna Fredrik och Astrid Hansen som flyttat till Österlen. Fredrik är pensionerad matematikprofessor och hustrun är jurist. När Viktor Nilssons pappa och mamma dött blir han varse den grymma sanningen om sitt och familjens liv. Han har skrivit dagbok sedan han var elva år. En dag lämnar han över sina dagböcker till Fredrik Hansen. Då är Astrid drabbad av demens. Från den stunden börjar ännu en fas i dramat vars upplösning är utan nåd.

I Björn Ranelids nya roman blandas fantasin med handfast realism. Det doftar jord och eld, kåda från kärnveden i en tall och choklad från Mazettifabriken i Malmö. Det handlar om svek och skam och om att kunna uthärda livet, människans ständiga och trogna följeslagare.

Recensioner:
”Ranelid lyser av inspiration”, Eva Ström i Sydsvenskan. Läs recensionen här.
”Delad intrig sänker fängslande Ranelid”, skriver Kaj Scheuler i SvD, läs hela recensionen här.

Monica ”Bokias egen Kulturtant”:

Boken utspelar sig på det natursköna Österlen. En av huvudkaraktärerna i boken är Viktor vars mor förgriper sig på honom när han är fjorton år. Detta följer som en röd tråd genom hela boken.
Fredrik en annan huvudkaraktär, han har också traumatiska barndomsminnen, nazister satte eld på hans föräldrars hönseri i Danmark under den tyska ockupationen.
En bok som rymmer både det värsta och bästa i tillvaron. Ranelids karaktärer drabbas av sjukdomar som cancer, demens, och ALS.
Vi får också följa Emma som bor på behandlingshemmet Apellunden för att få hjälp mot sina drogproblem. Fredrik som tror alla om gott, tills motsatsen är bevisad, tar sig an Emma. Hon får hjälpa honom i den trädgård han byggt upp där han odlar blommor och grönsaker. Han börjar fästa sid vid Emma men hon är en skadad själ av allt hon upplevt genom sitt drogmissbruk.
En person som jag fäster mig vid är hjälparen på bondgården, Sven, en synnerligen god människa som jobbar med djuren och jordbruket, aldrig klagar eller gnäller utan sliter i det tysta.
Kärleken löper också som en röd tråd mellan raderna, kärleken bevarar och bygger upp människor.
Det ”Ranelidska” språket flödar genom hela boken, jag dras med, boken blir en riktig bladvändare

Monica/Bokias kulturtant

Övrigt
Du kan läsa ett kapitel i boken genom att klicka här.
Björn Ranelid kommer som gäst på Bokens Afton den 18 november.