Alice Munro: Nobelpriset i litteratur 2013

Alice Munro föddes 1931 i en lantbrukarfamilj; hennes mor var lärare och fadern rävfarmare. Via ett stipendium kom hon 1949 in på University of Western Ontario där hon studerade journalistik och engelska. På universitetet träffade hon sin blivande make James Munro och hon avbröt studierna sommaren 1951 i samband med att hon gifte sig. Tillsammans med sin make flyttade hon till Victoria i British Columbia, där de öppnade Munros bokhandel. Tillsammans fick paret tre döttrar men skilde sig 1972. 1976 gifte Munro om sig med Gerald Fremlin som avled i april 2013.

Munro har jämförts med stora novellförfattare såsom Anton Tjechov. Hennes stil kännetecknas av en klar stil och psykologisk realism. Många av berättelserna har självbiografiska inslag och utspelar sig ofta i småstadsmiljöer som Huron County i Ontario, där människors kamp för en anständig tillvaro ofta resulterar i relationssvårigheter och moraliska konflikter. Ofta behandlar hon generationsskillnader eller kolliderande livsambitioner i sina verk. Novellerna skildrar bland annat flickor som blivit vuxna och deras förhållande till familjeliv och småstaden som de växt upp i. I senare verk som Kärlek, vänskap, hat är fokus på medelålders och åldrande kvinnor. Typiskt för Munros stil är att huvudpersonerna ofta upplever en slags uppenbarelse som kastar ljus över en viss händelses betydelse.

Förutom noveller har hon också skrivit tv-manuskript. Hennes novell The Bear Came over the Mountain filmatiserades 2006 under namnet Away from Her av Sarah Polley.

Bibliografi (i urval)
 • 1968 – Dance of the Happy Shades
 • 1974 – Lives of Girls and Women
 • 1979 – The Beggar Maid
 • 1982 – Jupiters månar
 • 1984 – Tiggarflickan
 • 1986 – Kärlekens vägar
 • 1990 – Äpplen eller apelsiner
 • 2001 – Kärlek, vänskap, hat
 • 2009 – Nära hem
 • 2010 – För mycket lycka
 • 2013 – Brinnande livet
 Hennes böcker, som är översatta till svenska, håller på att nytryckas och beräknas finnas i lager i november.