Björn af Kleen gäst på Bokens Afton 12 november

Björn af Kleen, är kulturjournalist på Expressen och författare.

Hans bok om den svenska adeln, Jorden de ärvde (2009), blev en succé hos läsare, kritiker och arrendatorer på de adliga godsen.


I sin andra bok P.S. (2011) fick vi bl.a. berättelsen om det dramatiska efterspelet kring Jorden de ärvde, men vi kunde även läsa om andra fenomen som Björn af Kleen fångar upp, högt och lågt, i verkligheten och i kulturen, sociala rörelser och kulturella.

Hösten 2013 är Björn af Kleen högaktuell med boken Lucke & Lull – Arvet efter en Bonnier, som skildrar en familj och ett arv, och om priset att hålla allt samman.

Trots sitt namn tillhör af Kleen själv inte adeln eftersom namnet kommer från hans mor.

Historien är mycket enkel och mycket komplicerad. Den gäller ett arv, ett stort arv. Och den handlar om makt, över pengar och sinnen. Den 8 februari 2006 avled Lukas Bonnier. Han efterlämnade sex barn. Fem av dem ärvde hans ägande i familje­företaget. Anna, det sjätte barnet, erbjöds två tavlor och halvannan miljon. Björn af Kleen bröt igenom med sin bok om den svenska adeln, Jorden de ärvde. Nu: den borgerliga familjen. Vilka ärver, vilka gör det inte? Hur korar man sina kron­prinsar? af Kleen skildrar en familj, en kultur och priset för att hålla allt samman.

Läs artikel i Expressen om ”Barnet som aldrig ärvde familjeföretaget”, klicka här.

Röster om Lucke & Lull:

”Det blir lika upplysande som förvånande läsning.” (Aftonbladet)

”… som läsare tar man gärna rygg på af Kleen som är välformulerad, nyfiken, engelskt kvick och påläst.” (Dalarnas Tidningar)

”Att enträget och gång efter annan lyfta fram dessa orättvisor, som af Kleen gör, går närmast att betrakta som en feministisk gärning”. (Fokus)

”Det krävs en författare som respektfullt kan närma sig ämnet och som förmår att sätta en enskild händelse i ett större perspektiv. Björn af Kleen är en sådan författare.” (Helsingborgs Dagblad)

”af Kleens lågmält berättade och välresearchade text om arvstvisten blir parallellt en berättelse om djupgående patriarkala strukturer, en berättelse om familjemakt och ägande …” (Sydsvenskan)

”Björn af Kleen kan som få andra kombinera naturlig auktoritet med känslighet för små absurditeter.” och ”Lucke & Lull är välskriven, annorlunda och väldigt bra …” (Expressen)

”Bästa Bonnier-boken i höst enligt Kulturnyheternas litteraturkritiker Per Andersson”. Se inslaget i SvT Kulturnyheterna här.

Björn af Kleen är gäst på Bokens Afton den 12 november, kl 18.30 tillsammans med Lena Sundström.