Martin Schibbye och Johan Persson: 438 dagar

Hela klanen Schibbye mötte upp under kvällen- Mormor Schibbye längst till höger.

Johan, Martin och Sofia Mirjamsdotter

Johans och Martins respektive följde med under kvällen

Den här boken skulle inte ha funnits om inte allt gått snett. Natten till den 28 juni 2011 satte vi allt på spel när vi i skydd av mörkret korsade gränsen mellan Somalia och Etiopien. Vi ville undersöka hur den hänsynslösa jakten på olja drabbade befolkningen i den stängda och konfliktfyllda Ogadenregionen. Vi ville nå bortom flyktingberättelserna och larmrapporterna, och med våra egna ögon ta reda på sanningen. Fem dygn senare låg vi skjutna och blodiga i öknen. Men när det ursprungliga reportaget dog, tog en annan historia sin början. En berättelse om rättslöshet, propaganda och storpolitik. Efter en Kafkaartad rättegång dömdes vi till elva års fängelse för terroristbrott. Och vi var långt ifrån ensamma. I fängelset satt journalister och politiker som dömts på löpande band för att det inte gått i diktaturens ledband. Vår skildring av olja förvandlades till en historia om bläck. Vardagen blev en kamp för överlevnad i det ökända Kalityfängelset. På ett cementgolv bakom korrugerad plåt – i en värld av dödliga sjukdomar, misshandel och förtryck – skapade vi en vardag med hjälp av stenhårda rutiner. Fråntagna våra skosnören och vår yttrandefrihet försökte vi bevara det mest värdefulla man har: friheten att själv bestämma vem man är. Här är vår berättelse om 438 dagars helvete.

Johan Persson & Martin Schibbye

438 dagar nominerades till Augustpriset 2013 i fackboksklassen. Läs Martin och Johan reaktioner på denna ära, på denna länk.

Deras märkliga resa har påmint oss om journalistikens kraft. Om att den, när den är som bäst, är livsviktig för demokratin. Och livsfarlig för makthavarna.”
Åsa Linderborg & Leo Lagercrantz, journalister


Se filmen Diktaturens fångar, som sändes i SvT den 14 oktober, klicka här.

Läs Martin Schibbyes blogg, klicka här.

Johan och Martin är gäster på Bokens Afton den 31 oktober kl 18.30