Sven-Göran Eriksson: Min historia

”I den här boken kommer jag att berätta min historia. Det har jag aldrig gjort tidigare. Varken för min bror eller för mina vänner, inte heller för min före detta fru eller någon av mina flickvänner, inte ens för min son, dotter, far eller mor. Jag kommer att berätta den sanna historien om vem jag är.”


Sven-Göran ”Svennis” Eriksson

Få inom världsfotbollen har under de senaste tre decennierna analyserats så grundligt som Svennis. Nu berättar han allt om sitt hemlighetsfulla liv och om spelet såväl på som utanför fotbollsplanen. Svennis historia är världsfotbollens historia, från folksport till miljardindustri. Hans 35-åriga tränarkarriär har tagit honom runt hela världen och 2001 blev han Englands förste utländske förbundskapten. IFK Göteborg, Benfica, Roma och Manchester City är några av klubbadresserna i en makalös resa fylld av dramatik och med- och motgångar. Även på det privata planet.

Var står han i dag, vid sextiofem års ålder, på väg mot slutet av en legendarisk och mytomspunnen karriär? Den stora frågan har sprungit ifatt denne världsfotbollens vagabond: vad ska jag göra när drömmen tar slut?

Sven-Göran ”Svennis” Eriksson, är fotbollstränare som sedan januari 2013 verkar som teknisk rådgivare för Al Nasr i Förenade Arabemiraten. ”Svennis” fungerade tidigare som manager i engelska klubben Leicester City men efter en tung förlust mot Millwall med 0-3 fick han sparken. Eriksson slog igenom som tränare med IFK Göteborg i början på 1980-talet då han bland annat ledde laget till seger i Allsvenskan, UEFA-cupen och Svenska cupen. Därefter tränade han en rad europeiska storklubbar som bland annat SL Benfica, AS Roma och SS Lazio. Han har även varit förbundskapten för England, Mexiko och Elfenbenskusten.

Under karriären har Eriksson bland annat vunnit den inhemska ligan i Sverige, Portugal och Italien, flera europeiska cuper (bland annat UEFA-cupen och Cupvinnarcupen) samt varit förbundskapten under tre VM-turneringar (Med England VM 2002 och VM 2006 samt Elfenbenskusten VM 2010).

Svennis biografi utkommer den 5 nov.