Alice Munro: Tiggarflickan

Nu har jag läst Alice Munro´s debutbok, Tiggarflickan, den kom första gången på engelska 1978 och räknas som hennes stora genombrott som författare.

Boken är tio sammanhängande noveller, en berättelse som spänner över 40 år. Vi får följa Rose som växer upp i ett arbetarhem, hon är blyg klumpig och obekväm, har det trassligt i skolan och har svårt att komma överens med sin styvmor, Flo.
Hon får så småningom ett stipendium och kan utbilda sig, hennes klassresa tar sin början. Det blir ingen lätt resa, den uppväxt hon haft har präglat henne, hon gifter sig med en miljonärsson men hon känner sig inte hemma i den miljö han kommer ifrån, hon får kämpa För att passa in men utplånar nästan sig själv och till slut blir hon tvungen att bryta upp.

Detta beskriver Alice Munro med sitt unika språk, hon är en mästare i att tränga in i den dramatik som utspelar sig i vardagen.
Man läser lika mycket mellan raderna som i den text som finns i hennes böcker. Hennes berättelser är fyllda med djup, vishet och precision. Alla hennes noveller blir som en fullspäckad roman i sig.

Lysande läsning!

Jag rekommenderar också:

  • Kärlek vänskap hat, finns i pocket
  • För mycket lycka, pocket
  • Nära hem, pocket
  • Brinnande livet är den senaste boken, 14 noveller, inbunden.

Monica / Akademibokhandeln Vängåvans kulturtant

1 kommentar på “Alice Munro: Tiggarflickan

  1. Tack Monica för dina givande bokreflektioner som jag alltid läser med intresse. Jag fick ju personligt tips av dig i lördags! Så nu har jag bestämt mig för att köpa Tiggarflickan av Alice Monroe, att komplettera min samling Nobelpristagare med. Började samla för ca 10 år sedan, så den är inte så stor än, men stadigt växande:)
    Hälsar
    Eveline Santner

Kommentarer stängda.