Philipp Meyer: Sonen

Sonen är en episk skildring av tiden och de män och kvinnor som formade USA – nybyggarkulturen, indianerna, första världs­kriget, gränsstriderna, oljan och vägen till rikedom. En roman som redan nu utropats till en framtida klassiker.

Eli McCullough föds 1836, samma år som Texas deklarerar sig som självständig stat efter slagen om San Jacinto och Alamo. På ett sätt kan Eli sägas symbolisera denna nya republik, som också står som sinnebild för uttrycket Vilda västern. Men en dag förändras allt. När Eli är åtta år mördas hans mor och syster av comancher, själv blir han bortförd tillsammans med sin bror.

I ett slag förlorar han allt som han lärt känna som sitt även sin egen identitet. Efter en tid i fångenskap släpps han allt mer in i indianstammens dagliga liv och får ur deras perspektiv följa comanchernas kamp för överlevnad när den vite mannen erövrar deras mark. Till sist står han inför valet att stanna hos stammen eller återvända till platsen där han en gång föddes.

År 1936, på sin hundraårsdag, är det dags för Eli att berätta historien om sitt liv i det nya mediet radio. Hans berättelse har redan gjort honom till en legend. Hans son Peter McCullough deltar både i första världskriget och otaliga mexikanska gränsstrider. I sin dagbok berättar han om hur han tillsammans med sin legendariske far numera kallad Översten bygger upp en dynasti.

Långt senare, i våra dagar, råkar den åttiosexåriga Jeanne Anne McCullough, Elis barnbarn, ramla olyckligt i sitt stora hus. Hon är den femte rikaste kvinnan i Texas. Är hon nu på väg att dö? Eller har hon redan dött? Hon börjar minnas tillbaka till sin barndom, hur familjen kämpade för att skapa sitt oljeföretag och köpa loss marken. En kamp som gjorde dem ofantliga rika men också tycktes göra dem olyckliga och ensamma.

Dessa tre parallella berättelser om en familj skapar tillsammans en av de senaste årens mest omtalade amerikanska romaner.

Sonen är ett mästerverk som jämförts med John Steinbeck och William Faulkners viktigaste böcker. Här är den stora romanen om Texas.

Bokrecension 2013-11-20

En storslagen berättelse som utspelar sig 1849-2012 , den handlar om familjen McCulloughs liv från enkla nybyggare till mäktig dynasti. 

Boken handlar om de män och kvinnor som formade landet, nybyggarkulturen, indianerna, gränsstriderna, oljan och den outslitliga amerikanska drömmen om rikedom. Från enormt stora rancher med boskapsskötsel till när man började hitta och satsa på oljan i Texas. Stora arealer av land där de vita driver bort mexikanerna och utplånar indianerna eller skickar dem till reservat där de sakta dör ut. 

1849 blir 13 åriga Eli McCullough kidnappad av Comanche-indianer vid ett överfall i familjens hem i Texas. Mamman och systern blir brutalt våldtagna och dödade. Lillebror kidnappas också men blir dödad på vägen till indianernas läger. Eli får utstå grym brutalitet i lägret, han blir slav till kvinnorna som plågar honom nästan till döds. Men han biter ihop och blir så småningom accepterad av indianerna i lägret, han blir kvar i tre år och får följa med på deras räder, han blir nästan en indian själv med allt vad det innebär. 

Peter McCullough, son till Eli, skriver sin berättelse i dagboksform. Han är inte lika hårdhudad som sin pappa Eli som uppfostrats av indianer utan är en stillsam man som brinner för rättvisa i samhället. När en hel familj mexikaner blir dödade därför att man TROR att de stulit boskap från familjen McCullough blir han väldigt illa berörd och vill helst bryta med sin familj. 

Den tredje familjemedlemmen som det handlar om är Jeannie McCullough, dotter till Peter. Hon uppfostras till att lära sig ta hand om ett hem, gifta sig och föda barn, men hon bryter sig loss och blir den som så småningom tar över hela McCullough imperiet vilket hon driver med järnhand. Hon får ett rykte om sig att vara hård och styvnackad, svår att ha att göra med i affärer. Hon låter barnflickor ta hand om den uppfostran hon egentligen skulle ha gett sina egna barn, vilka hon upplever endast vara till besvär. Hon har räddat imperiet med hårdhet och hängivelse men har det varit värt alla uppoffringar? 

En bok som förtjänas att kallas ett mästerverk. En bladvändare på 580 sidor som absolut hamnar på min topplista över höstens bästa böcker.

Monica/ Kulturtant på Vängåvans bokhandel

För beställning se Akademibokhandeln – Vängåvan