Richard Ford: Kanada

Great Falls, Montana, våren 1960. När de 15-åriga tvillingarna Dell och Berners föräldrar rånar en bank slås barnens liv i spillror. Steg för steg följer vi föräldrarnas ödesmättade väg mot det ögonblick då det inte längre finns någon återvändo. Då den osynliga gränsen passerats kan de omöjligen gå tillbaka till det liv som varit. Nu försvinner all trygghet för Dell och Berner. Deras vägar skiljs åt när föräldrarna hamnar i fängelse och de fortsätter sina liv med att på olika sätt försöka förstå och förlika sig med det som hände. Med en kristallklar och elegant prosa ger oss Richard Ford en berättelse om människans mörkaste, starkaste och mest gåtfulla drivkrafter.

Richard Ford, är en amerikansk författare, som belönats med Pulitzerpriset. Han är främst känd för romanen Sportjournalisten (The Sportswriter) och uppföljarna Självständighetsdagen (Independence Day) och Som landet ligger (The Lay of the Land) och novellsamlingen Rock Springs.

Richard Ford studerade litteratur och avlade examen 1966. Därefter arbetade han som lärare och baseballtränare. Han påbörjade en juristutbildning men hoppade av efter en termin. Sedan fortsatte han sina studier vid University of California. Han debuterade 1976 med En bit av mitt hjärta (A Piece of My Heart). Den nominerades till Hemingwaypriset för bästa debutroman men Ford hade ingen större ekonomisk framgång med sitt författande så han beslöt att bli sportjournalist. Han skrev för tidskriften Inside Sports men blev arbetslös när den lades ner. Då skrev han en roman om en sportjournalist, och den romanen blev en bestseller.