Åsne Seierstad: En av oss

Det var ingen främmande terrorgrupp som låg bakom den största attacken på Norge i fredstid, utan en ung man från Oslo. Ända sedan den 22 juli 2011 har Norge försökt att förstå vad som drev massmördaren. Med hjälp av unika källor tecknar Åsne Seierstad bilden av en man som i många år försökte passa in i samhällets ramar, men som till slut krossade dem på det mest brutala sätt.

Det är här också berättelsen om de drabbade. Två systrar från Nesodden som hade glatt sig åt AUF:s sommarläger på Utøya, årets höjdpunkt. Och ett killgäng från Troms som rest söderut med samma mål. Bara några av dem skulle komma hem igen.

Den prisbelönta författaren Åsne Seierstad har tidigare rapporterat från krig och konflikter världen över. Den 22 juli 2011 kom terrorn till hennes eget land. En av oss är den första bok hon skriver om Norge.

Recensioner
”Åsne Seierstad har åstadkommit en fantastisk text på 540 sidor. Spänningen finns där från första sidan till sista. Ibland är det en olidligt brutal skildring av blod, explosion och ihjälskjutning av människor med handeldvapen på nära håll. Skildringen är närgången. Och det är inte science fiction, utan verklighet, med en slags urartning den 22 juli 2011 i Oslo och på en ö utanför Oslo. Nästan 80 människor döda i ett terrordåd.

Författarens litterära grepp är att parallellt följa norska ungdomar och familjer som närmar sig ön och mördarens resa från födelse till rättegång och fängelsetid. Seierstad öppnar upp för läsarens eget tänkande. Hur kunde detta ske? Genom titeln pekar hon på utvecklingen av det norska samhället. Men hon vet att intresset också kommer att hamna inom psykologin och på mördarens uppväxt i den lilla familjen. Det är omöjligt att komma förbi frågan om det moraliska ansvaret, skulden, som ligger på Anders Behring Breivik just nu, där han sitter i sitt fängelse.”

Ingalill Eriksson

”Ett lysande reportage om tragedin på Utøya”,

P O Enquist i Expressen