Bengt Ohlsson: Swing

Åke och Hanna har det egentligen ganska bra med varann. Men en impuls från en väninna, kombinerat med en vag känsla av man borde vilja experimentera mer i sitt liv, gör att Hanna övertalar Åke att följa med till en swingerklubb. Där man byter partners en och en. Eller gör det alla på en gång. Eller vad det nu blir. Åke ställer upp, mest för att inte vara den som alltid säger nej.

Besöket leder inte till någonting just, men strax därefter får de av klubbens värdinna veta att ett annat par är intresserat av en fortsättning.

Nu ska experimentet fullföljas. Nu ska Åke och Hanna vidga sina horisonter. Efter en spänd middag på spaghetti vongole går de med varsin partner till varsitt rum. Det går bra i det ena. Mindre bra i det andra. Och vad händer sedan?

Bengt Ohlssons Swing är en komisk, ömsint och gripande berättelse om våra krav på spänning och fantasi i sexlivet i en tid där porr kallas erotica och man kan köpa dildos på apoteket. Som ingen annan förmår Bengt Ohlsson fånga upp det som rör sig i tiden och foga in det i närgångna historier om vardagens utmaningar och hot.

Recension
Författaren Bengt Ohlssons nya roman, Swing, har jag precis avslutat som ljudbok.

Den handlar om slöjdläraren Åke och hans hustru Hanna – han en ganska liknöjd men tänkande person och hon en mera orolig och sökande människa.

De lever emellertid i ett ganska lyckligt äktenskap och älskar varandra, men var dag är verkligen vardag och liknar varandra till förvillelse. Åke med få eller inga vänner men med trivsel i sitt arbete och sin jämna kärlek till Hanna. Hanna däremot längtar ibland häftigt efter något annat, oväntat, som dock inte får inkräkta på kärleken till Åke och deras ömsesidighet. Hon är också den som gjort ett uppbrott i sitt liv, bytt till ett annat och mer stimulerande och välbetalt arbete men känner ändå att livet rinner undan.

Via en väninna får hon vetskap om en swingerklubb – ett ställe där par träffas, umgås och så småningom ägnar sig åt sexuellt partnerbyte. Långa diskussioner vidtar med Åke om detta skulle kunna sätta gultkant på deras förutsägbara och lite trötta sexliv.

Man bestämmer sig för att göra ett försök, men det faller inte särskilt väl ut och kvällen blir en besvikelse. Men en tid senare blir de hembjudna på middag och vin till det par som umgåtts med mest förra gången. Efter nya våndor och genomgångar träffas man igen. Middagen känns pliktskyldig och så småningom hamnar man där det är tänkt – i säng med varsin ny partner. Det blir en svindlande upplevelse för det ena paret och en medioker historia för det andra. Den som förväntar sig djupdykningar i pornografiska beskrivningar blir besviken. Allt finns där och nämns vid sina rätta namn, men författaren förfaller inte ett ögonblick till snaskigt berättande.

Så är det hela över och var och en har fått upplevelser att bearbeta, tala med varandra om och dra slutsatser av, väva in både i förgånget och kommande liv. Det är inte min min sak att prata sönder den sista delen av boken, läsaren får dra sin egen slutsats och det är berättelsen väl värd.

Jag läste / lyssnade med stort intresse – och tyckte om boken. Bengt Ohlsson har aldrig gjort mig besviken, varken med sina krönikor eller romaner. Det gör han inte nu heller.

Ljudboken är väl inläst av Magnus Krepper och omfattar 7 CD-skivor.

Utgivare är Bonnier Audio, den tryckta boken har utkommit på Bonniers förlag.

© Svenarne Jansson