Karen Campbell – Här är jag nu

Alla som gillade ”Little Bee” av Chris Cleave kommer att älska denna hjärtskärande berättelse. Här blandas våldsamhet och förtvivlan med vänskap och kärlek i en gripande historia. Det är en bok som får oss att gråta, skratta och se världen med nya ögon.
Här är jag nu är en roman som levandegör hur det är att vara flykting – att utan skyddsnät kastas in i en främmande kultur. Karen Campbell har skrivit en ”feelgood”-bok som också får läsaren att tänka efter.

Abdi har, tillsammans med sin fyraåriga dotter Rebecca, kommit till Skottland för att söka asyl. De har flytt fasansfulla händelser och Rebecca är så traumatiserad att hon slutat prata. Abdi är förvirrad över allt det nya som möter honom. I Somalia var han fiskare, lärare och familjefar. Hur ska han kunna skapa ett nytt liv åt sig och sin dotter i ett främmande land?
Deborah, en drygt fyrtioårig och barnlös kvinna som just begravt sin man, blir Abdis mentor och försöker hjälpa honom och Rebecca tillrätta. I drygt ett års tid träffas de varje månad. Till en början är vänskapen lite tafatt och stel men den växer sig allt starkare, och gradvis får de lära sig mer om varandras brokiga förflutna.

Vängåvans pensionerade ”kulturtant”, Monica, recenserar.
Karen är f.d. polis som bor i Skottland, detta är hennes 5:e roman, hon har tilldelats flera priser för sitt författarskap.

”Här är jag nu” är en tänkvärd roman om våld, vänskap och kärlek.
Deborah är drygt 40 år, hon har nyligt blivit änka, hon mår inte bra men beslutar sig ändå för att arbeta några dagar i veckan som volontär på en flyktingförmedling i Glasgow. Där blir hon mentor åt Adbi och hans fyra årige dotter Rebecka som är svårt traumatiserad, de kom till Glasgow som flyktingar från Somalia, från fruktansvärda förhållanden i lägret Dadabad. Adbis familj har utplånats och hans hustru har förts bort och förmodligen dödats under grymma förhållanden.
Mentorskapet börjar trevande men utvecklas så småningom till vänskap. De börjar berätta om sina liv för varandra, Deborah närmar sig försiktigt Rebecka och vinner så småningom flickans förtroende.
Vartannat kapitel handlar och Adbi och vartannat om Deborah.
En mycket välskriven bok där man får ta del av de kulturkrock som Adbi drabbas av men också av hans mardrömmar som hela tiden förföljer honom. Man får också följa Deborahs väg tillbaka till en nystart i livet efter att ha tagit hand om sin svårt sjuke man under flera år.

En gripande bok som ger läsaren en klump i halsen därför att man vet att detta är den verklighet vi lever i idag. Rekommenderas varmt / Monica

För beställning se vår hemsida: www.vangavan.se