Mattias Boström: Från Holmes till Sherlock

Följer du tv-serien Sherlock eller är du deckarfantast i allmänhet? Missa då inte den medryckande och fascinerande berättelsen Från Holmes till Sherlock.

Alla känner till Sherlock Holmes. Sir Arthur Conan Doyle skapade en litterär gestalt som under 125 års tid behållit sin popularitet och som idag är mer älskad än någonsin. Men hur kunde denna fiktiva figur som en ung fattig småstadsläkare i England fantiserade fram på 1880-talet bli en sådan framgångssaga?
Det här är boken om de män och kvinnor som lade grunden till succén och fick Sherlock Holmes att bli en av världens mest kända symboler. En fascinerande skildring, som till stora delar bygger på tidigare opublicerat material, av det mer än sekellånga spelet bakom kulisserna. En tragisk historia om en man som försökte fly från sin egen skapelse, om ett arv som förstörde livet för en hel släkt.

Det är också historien om skådespelare, författare och fans som i decennium efter decennium förnyat den välkände detektiven. Från 1890-talets gentlemannadetektiv Holmes till 2010-talets udda geni Sherlock. Från Holmes till Sherlock är en medryckande populärhistorisk berättelse om ett litterärt fenomen.

Mattias Boström är en av Skandinaviens ledande Sherlock Holmes-kännare och valdes 2007 in i världens förnämsta Holmessällskap, The Baker Street Irregulars, där han även prisbelönats för sina texter om detektiven.

Ur recensionerna
Det är välskrivet, med en viss romantouch synnerligen ambitiöst och kunnigt. För oss diggare är denna biografi oundgänglig.
/Svenska Dagbladet

En god berättare som ger mig som läsare till livs en massa saker som är väldigt roligt. Det är så pass intressant på så många andra plan så du behöver inte vara Sherlock Holmes-frälst. (Betyg 4 av 5) SVT /Gomorron Sverige

… den nördigaste boken jag någonsin läst …
/Helsingborgs Dagblad

… en alldeles
utmärkt bok om Sherlock Holmes. … Läs den!
/Leif GW Persson, Expressen