Sven Wollter gäst på Bokens Afton 16 mars kl 17

Foto: Lena Sjödin Roman (Selfie)

Sven Wollter behöver knappast presenteras. Han har sedan länge vunnit svenska folkets hjärtan genom filmer och tv-serier som »En sång för Martin«, »Änglagård«, »Hemsöborna« och »Raskens«, och har som en av landets främsta skådespelare spelat allt från kungar till kommissarier. Nu ska han närmast spela Swedenhielms i Norrköping med premiär 12 april.
 
Till Sven Wollters 80-årsdag i januari 2014 kommer nu bildbiografin Pojke med pilbågeEftertankar i text och bild. Där möter vi skådespelaren Sven, men också agitatorn, fast förankrad till vänster i politiken. Kärvt och kärleksfullt berättar Wollter om uppväxten under knappa förhållanden i Göteborg. Fadern skildras med klarsynt kritisk blick, modern med ohöljd värme och beundran som den som höll samman den stora familjen. I kortare, rikt illustrerade texter, bjuder Sven Wollter på personliga tankar om alla aspekter av livet utanför scenen: barn och familjeliv, trångsynthet, resor, pengar, drömmar och rädslor, överlevnad och skiljevägar, nationalism och rasism, brott och straff, dygdens belöning, om nära anhörigas bortgång och om sorgearbetet efteråt.

Det är en varm och personlig bok där han delar med sig av de eftertankar som är frukten av ett långt liv.

Sven Wollter är gäst på Bokens Afton, söndag 16 mars, kl 17 – ca 19.30. Observera denna något ovanliga tid för våra Bokens Afton. Biljetter (100 kr) kommer att finnas tillgängliga från 13 februari.

Lennart Bergström
Bokhandlarn