Valérie Tong Cuong – Mirakelverkstaden

Mariette är historie- och geografilärare och gift med en narcissistisk politiker. Hon är på gränsen till utbrändhet och när klassens bråkstake går ett steg för långt gör hon något oerhört hon skickar honom nerför en trappa med en rungande örfil. Millie lever ett ensamt liv där vikariaten som sekreterare avlöser varandra. Men en kväll står hennes hus plötsligt i ljusan låga. Då vänder Mille flammorna ryggen och kastar sig ut genom fönstret. Monsieur Mike har deserterat från militären och har sedan dess gjort gatan till sitt hem. Överfallet från den stackars saten vars sovplats han stulit kommer som en blixt från klar himmel.

Precis när Mariette, Millie, och Monsieur Mike tror att allt är förlorat dyker Jean upp som svaret på deras böner och sträcker ut en hand. Det sägs att han uträttar underverk med dem han välkomnar till sin Mirakelverkstad, att han mot alla odds lyckas lappa ihop trasiga själar. Men kan man verkligen skapa sig själv på nytt utan att göra upp med sina gamla demoner? Den mystiske Jean drar i trådarna i en lek som blir allt farligare, och de boende på Mirakelverkstaden börjar ana att allt inte är som det verkar.

Vängåvans pensionerade ”kulturtant”, Monica, recenserar.
Författarinnan fick 2013 års Prix du livre optimiste priset i Frankrike för sitt författarskap.

Huvudkaraktärerna i boken är:
Mariette: En lärare som har en man som plågar henne med psykisk misshandel, hennes självkänsla är körd i botten. En dag ger hon en elev, som har terroriserat henne i klassrummet under en lång tid, en rungande örfil.
Millie: En ung kvinna som inte syns eller hörs, en grå mus som hankar sig fram på olika sekreterarvikariat. En kväll vaknar hon av att huset hon bor i brinner, hon kastar sig handlöst ut genom fönstret på tredje våningen.
Monsieur Mike: Han bor på gatan, dricker för mycket, har deserterat från armén. En dag blir han överfallen och hamnar på sjukhus.
När Mariette, Millie och Mike tror att allt är förlorat dyker Jean upp och livet förändras för våra karaktärer, men till vilket pris? Vad sysslar egentligen Jean med på sin mirakelverkstad?
En riktigt ”må bra” roman om att våga förändra sina liv, att ta tag i det svåra och jobbiga men också en roman med stor optimism.

Mycket läsvärd som vanligt i Sekwas utgivning / Monica

För beställning se vår hemsida: www.vangavan.se