Ann Cleeves: Glasverandan

I ett gammalt hus på engelska landsbygden samlas en grupp människor med författardrömmar. Här i den pittoreska, gröna omgivningen ska de tillsammans inspireras till att skriva. Temat för kursen är spänningslitteratur. Men snart krackelerar idyllen. En dag hittas en av lärarna, en känd tv-profil, grymt knivhuggen i närheten av husets vackra glasveranda. Kriminalkommissarie Vera Stanhope och hennes parhäst, polisassistent Joe Ashworth, dras in i mordutredningen. Tidigt upptäcker Vera att hennes granne finns i sällskapet och dessutom tycks vara den som alla misstankar riktas mot. Men Vera och Joe hittar varken motiv eller ledtrådar. När ytterligare ett mord sker befarar Vera att det finns en mördare som vill göra verklighet av fiktionen som skapas i huset. Men nu börjar det bli ont om tid, kommer Vera och Joe att kunna lista ut hur nästa mord är planerat innan mördaren slår till igen?

Glasverandan är en klassisk pusseldeckare och bladvändare i Agatha Christies fotspår, där alla står som misstänkta och spänningen håller ett grepp om läsaren till sista sidan. Återigen visar Ann Cleeves att hon är mysdeckarens nya drottning. Böckerna med Vera Stanhope har även filmatiserats med Brenda Blethyn i huvudrollen och visats på TV4 i Sverige.

Recension: Monica Gullman 2014-03-09

Prisbelönt författare från Northumberland i nordöstra England.
Glasverandan är hennes tredje bok med kriminalkommissarie Vera Stanhop som kommit ut på svenska. Vera är en fetlagd illa klädd kommissarie som gärna tar en öl för mycket och somnar med whiskyflaskan på nattduksbordet. Hon sätter skräck i sina medarbetare med sitt burdusa sätt, hon har ett knivskarpt intellekt och löser brotten på sitt eget speciella sätt.
Glasverandan handlar om en grupp människor med författardrömmar som samlas en vecka för att bli inspirerade av varandra och de föreläsare som är med på kursen. Temat är kriminallitteratur. Alla ska försöka skriva inledning på en egen deckare.
Så hittas en av föreläsarna knivmördad, en man som ingen sympatiserat med. När Vera börjar sina förhör visar det sig att alla i gruppen har någon sorts relation till den mördade och hon börjar nysta i en härva av skuld, skam och mörka hemligheter. Så inträffar ett knivmord till.
Boken är en pusseldeckare i bästa Agatha Christie anda, alla i gruppen är misstänkta, men vem är den skyldige? Boken utspelas i genuin engelsk lantlig miljö, den är mycket välskriven och klurigt spännande ända till sista sidan.
Jag tycker att den tillhör en av hennes bästa, kanske därför att den utspelas i den värld jag trivs i – litteraturens värld.

Monica/ Vängåvans pensionerade kulturtant