Helena von Zweigbergk och Göran Everdahl är gäster på Bokens Afton, 24 mars, kl 18.30

Helena von Zweigbergk och Göran Everdahl. Årets vinnare i ”På Spåret”.

Göran Everdahl, välkänd journalist och filmkritiker. Han skriver krönikor och
diskuterar film i både radio och TV. Everdahl är också känd som
återkommande medlem av panelen i Spanarna, Sveriges Radios långlivade
program om samtidens trender.  Han har varit sommarvärd 1993 och 2002.
2006 belönades Everdahl med Svenska Serieakademins hedersdiplom för sina
journalistiska insatser för tecknade serier

Har du aldrig läst Charles Dickens? Vet du inte varför Alexander blev den store? Saknar du all susning om konstnärer som Rembrandt och Chagall? Tror du att alla andra har kollen, bara inte just du? Lugn, bara lugn, Bildningsakuten kommer till din undsättning!

På endast fem minuter blir du expert på de mest skilda områden. En bok som lär dig det viktigaste, men också det oviktigaste det roliga! Från Napoleons sista strid till Barbies första kyss, från Molières sista föreställning till världens första fiskpinne, från mangahjältar till modegudinnor. ALLT ryms i Bildningsakuten. Den gör fakta till kunskap, och dig till expert … på allt möjligt!

Bildningsakuten heter en avdelning i Icakuriren som Göran Everdahl har skrivit i drygt tio år. Det är en sida som gör läsaren till ”expert på fem minuter”. Tanken är att man ska framstå som miss­tänkt kunnig om exempelvis Shakespeare, arkitektur eller hinduism efter att ha läst veckans sida. Eller, i bokform, efter att ha läst ett uppslag. Ett uppslag i Bildningsakuten ger läsaren en snabb överblick. Men inte bara den seriösa, torra överblicken från ett vanligt uppslagsverk.

När Bildningsakuten tar upp Katarina den stora handlar det inte bara om hennes politiska insatser utan även om hennes ryktbara sexliv och hennes sura brev om Gustav III. Båda är en del av kulturhistorien och platsar i det vi kallar allmänbildning, men man hittar dem inte i Nationalencyklopedin. I Bildningsakuten är de givna. Om det är kul att diskutera på en middag så finns det här. När Göran Everdahl samlar detta i en fin stor volym ligger tonvikten på kulturhistoria: konstnärer, författare och kompositörer. Men också stora ämnen som religion, politisk historia och en del naturvetenskap avhandlas.

Helena von Zweigbergk har varit hos oss en gång tidigare med sin bok Anna och Mats bor inte här längre. Nu har hon en ny bok, Än klappar hjärtan.

Viktor ska ta studenten och hela familjen samlas för att fira i ett vårvarmt Stockholm. Där står mamma Astrid och styvpappa Henrik tillsammans med halvsyskonen Josefin och Sara. Mormor kommer tillsammans med mostrarna Sandra och Lena. Men den stora överraskningen är att även Viktors biologiska pappa Michael anländer från New York med sin nya familj för att återknyta kontakten med sonen som han övergav för många år sedan.

Michaels ankomst är en smärtsam påminnelse om vad som hände den där sommaren på Fårö för snart tjugo år sedan. Då var de också alla samlade, systrarna, deras mamma Ingrid, och Astrid med sin nya lilla familj. Det var den lyckligaste tiden i Astrids liv. Så plötsligt lämnade Michael Astrid ensam med deras nyfödda son.

Och här står de nu alla samlade på en skolgård efter så många år. Snart kommer allt förändras dramatiskt igen. De starka känslorna som uppstår mellan Astrid och Michael ställer allt på spel i Astrids väl uppbyggda tillvaro av trygghet och stabilitet.

Lena har just fått besked om att hon har en livshotande cancer­sjukdom. Sandra och hennes mans dansstudio håller på att gå i konkurs. Och vad hände egentligen den där sommaren då Michael drog? Varför vill Lena inte låta Astrid besöka henne på sjukhuset? Och hur ska Sandra kunna betala skattemyndigheten 50 000 kronor inom två veckor?

Helena von Zweigbergk låter tre systrar berätta utifrån sina helt skilda perspektiv under en sommar i deras liv när plötsligt allting står på spel och de alla står inför stora livsavgörande skeden. Om syskonrelationer, kärleksrelationer, föräldra- och barnrelationer. Ett familjedrama om förälskelser, svek och förluster. Om allt det som står i vägen för förståelse och försoning, och – inte minst – om kärlekens makt.

Helena von Zweigbergk, är journalist, författare och filmrecensent. Hon har bland annat medverkat i radioprogrammet Spanarna och i TV-programmet Filmkrönikan, ett program som hon även var programledare för hösten 2006 till och med hösten 2007. Helena von Zweigbergk har recenserat film i tidningar som Dagens Nyheter och Amelia, men har även författat barnböcker och deckare samt en reportagebok tillsammans med Cecilia Bodström om prostitution, Priset man betalar för att slippa kärlek. Hennes kriminalromaner har fängelseprästen Ingrid Carlberg som huvudperson.

Bibliografi
1994 – Priset man betalar för att slippa kärlek (tillsammans med Cecilia Bodström)
2001 – Måste vara en prinsessa (barnbok)
2001 – Det Gud inte såg
2003 – Kärleken skär djupa spår
2004 – Hon som bar skammen
2004 – Svarta diamanter: elva berättelser om liv och död (antologi tills. med Carina Burman m fl)
2005 – Tusen skärvor tillit
2006 – Fly för livet
2008 – Ur vulkanens mun
2009 – Sånt man bara säger
2012 – Anna och Mats bor inte här längre
2013 – Än klappar hjärtan

Recensioner
”Helena von Zweigbergk excellerar i nyansrika skildringar av vardagsrelationers dubbeltydigheter”, skriver Ingrid Bosseldal i GP, läs recensionen här.

I februari 2014 vann Helena och Göran TV-programmet På Spåret.

Helena von Zweigbergk och Göran Everdahl är gäster på Bokens Afton, måndag 24 mars, kl 18.30