Josefine Sundström: Boel och Oscar

En livsavgörande vänskap

De är nyblivna grannar i ett ombyggt bankpalats från sekelskiftet, den ene är 90 år gammal, en före detta arkitekt som har bott i huset sedan han själv ritade om det. Den andra är en blond 30-årig före detta gallerist, nyss hemkommen från en längre utlandsresa. De borde inte ha något gemensamt.

Eller?

Båda bär de på ouppklarad skuld, sorg och ilska över hur livet blivit. De lever i ofrivillig ensamhet. Men en vattenläcka i taket gör att de måste ta kontakt. Detta blir upptakten till en oväntad vänskap, och snart har deras påverkan på varandra blivit genomgripande.

Boel och Oscar är en berättelse om kärlek, vänskap över generationsgränser, konsten att förlåta och om hur svårt det kan vara att se bortom sin egen horisont. Men hur lätt det kan vara om man bara får en liten knuff.

Boken är uppföljaren till Josefine Sundströms rosade romandebut Vinteräpplen. Boken finns även som pocket.

Recensioner

”Finstämt och eftertänksamt om vänskap, sjukdom och död”, Lottens Bokblogg. Läs hela recensionen här.


”Känsligt levandegör Josefine Sundström dessa udda romanfigurer. En fin bok om sorg och lycka – det som är livet.  /Må Bra (Betyg 4/5)

”Josefine Sundström har skrivit en roman om en annorlunda relation, en hjärtevärmande bok att må bra av!” /Allers

”En fantastisk läsupplevelse. Man blir både glad och ledsen, men framför allt känner man att den givit en någonting … Den borde bara ha varit dubbelt så tjock! Man vill inte att den ska ta slut … Det är en skimrande härlig generationsroman, både för unga och gamla.” /SR P4, Skaraborg

”Josefin Sundströms senaste Boel och Oscar är fullständigt oemotståndlig, en bitterljuv historia om människors öden – otroligt varmt och fint sammanflätade – utan att de för den skull någonsin blir sådär amerikanskt fjäskigt. Josefine har en enastående förmåga att se och beskriva människor för vad de är – inte för vad de kanske borde vara. Jag tror hon kommer segla upp som en av våra bäst säljande författare – trots att hon inte skriver deckargåtor.”
Annika Sundbaum-Melin

”Personporträtten är fängslande och skickligt skildrade.” /LitteraturMagazinet