Maeve Binchy: Vinter i drömhuset

De tre systrarna Sheedy har bott i Stone House i Stoneybridge på Irlands västkust så länge som någon kan minnas. Huset håller helt på att förfalla när den driftiga kvinnan Chicky Starr återvänder från USA och lyckas köpa det av systrarna.

För sina Amerikapengar tänker hon inrätta ett hotell, erbjuda stressade storstadsbor vila och rekreation, goda middagar vid det stora matsalsbordet och ett avspänt sätt att umgås. Till sin hjälp tar hon några av Stoneybridges söner och döttrar som av en eller annan anledning valt att komma tillbaka efter vistelser i Dublin eller utomlands.

Och gästerna börjar anlända: sjuksköterskan Winnie som tvingas tillbringa en vecka med sin svärmor i Stone House, amerikanske skådisen John som missat flyget tillbaka till USA, läkarna Henry och Nicola som bär på en hemlighet och svenske Anders som vill lära sig mer om den irländska folkmusiken.

Vinter i drömhuset bär Maeve Binchys speciella kännemärke: här finns värme, humor och romanfigurer som man vill tillbringa tid tillsammans med. Romanen blev Maeve Binchys sista och belönades med Irish Book Award.

Recension av Monica Gullman 2014-03-09

Maeve Binchy är/var en av Irlands stora romanförfattare, 20 av hennes böcker är översatt till svenska. Hon har skrivit pjäser, filmmanus och krönikor. Hon skriver härliga romaner i irländsk miljö med mycket humor och värme. Kärleksfulla men också sorliga berättelser om vanliga människor som lever sina liv på den irländska Landsbygden. Maeve gick bort 2012, 72 år gammal, detta är hennes sista roman.
Vinter i drömlandet handlar om Chicky Starr som återvänder från USA och köper det förfallna Stonehouse som ägts av tre gamla damer. Hon har en dröm om att driva hotellverksamhet och nu ska drömmen bli sann.
Varje kapitel handlar om en ny karaktär.
En av dem är Rigger, en grabb som har trasslat till det för sig under sin uppväxt med skolk, droger och Stölder. Han skickas mot sin vilja till Stonehouse för att hjälpa Chicky att få huset i ordning.
En annan är Orla, en ung tjej som växt upp i byn men flyr så fort hon gått ur skolan, hon hamnar i London, gör karriär men har svårt att hitta sig själv och sin identitet.
En annan karaktär är Anders som hela sin uppväxt levt med att han ska bli revisor och axla familjeföretaget, definitivt inte vad han vill. Han brinner för musik och går på musikklubbar när han får en stund över.
Dessa karaktärer och några till träffas till slut på det vackra ombonade Stonehouse för en veckas semester, udda personer som alla har små hemligheter och drömmar.
En härlig ”må bra” bok som man också läser med en klump i halsen, Maeve Binchy kan verkligen fånga sina läsare, boken är en riktig bladvändare.

Monica/ Vängåvans pensionerade kulturtant.