Maud Olofsson gäst på Bokens Afton 12 mars kl 18.30

Carina Hallén köpte även jubileumsboken till Drottningen Silvia, som Maud skrivit förordet till.

Läs den här biografin! Uppmanar Maud Olofsson. Foto Susanne Holmlund

 Maud Olofsson, Centerpartiets förra partiledare, har gjort en lång resa från norrländska Högbyn till maktens korridorer. En resa som inte minst har inneburit en personlig kamp mot fördomar hon mött som kvinna från landsbygden.

Lika färgstarkt som hon ofta har klätt sig i offentliga sammanhang berättar hon om Göran Perssons översittarknep, om påstådda ”catfights” med Mona Sahlin och om uppväxten med Thorbjörn Fälldin närvarande i hemmet. Vi får också en nära inblick i maktspelet mellan partiledarna i Alliansen och hur det kunde hetta till i de slutna överläggningarna.

Som Alliansens initiativtagare spelade Maud Olofsson en viktig roll i det borgerliga maktskiftet 2006, då hon placerade sig i maktens innersta krets som näringsminister och vice statsminister. Sedan dess har hon blivit älskad av många – inte minst för att hon har fört fram kvinnors rättigheter och möjligheter på ett helt nytt sätt – men också omstridd och ifrågasatt. Även efter sin avgång 2011 fortsätter hon att väcka starka känslor.

Maud Olofsson hämtar ved hemma i Högfors. Foto: Thomas Bergman

I sin biografi, Jag är den jag är, berättar Maud Olofsson om vad som verkligen hände kring kärnkraftsfrågan, Saab, FRA och de statliga bolagen. Utöver en personlig skildring av vad som krävts för att slå sig fram som kvinna i politiken får vi också ögonblicksbilder av beslutsfattandet från insidan – från de slutna rum där besluten faktiskt har kommit till.

Jag skriver den här boken för att jag tycker att kvinnor ska skriva sin historia. Och det här är min.” /Maud Olofsson

Maud Olofsson, född i Arnäsvall, i Ångermanland, var partiledare för Centerpartiet mellan 19 mars 2001 och 23 september 2011, hon var riksdagsledamot mellan 2002 till 2011 och var näringsminister mellan 2006 och 2011. Mandatperioden 2006-2010 var Olofsson även vice statsminister. Olofsson meddelade den 17 juni 2011 att hon i september 2011 skulle ställa sin plats som partiordförande till förfogande, och den 23 september efterträddes hon av Annie Lööf.

Maud Olofsson  och Catharina Håkansson, som är medförfattare, kommer som gäster på Bokens Afton den 12 mars, kl 18.30.