Dan Josefsson: Mannen som slutade ljuga

Mannen som slutade ljuga är resultatet av ett grävjobb som Dan Josefsson inledde efter journalisten Hannes Råstams bortgång i januari 2012. Med hjälp av wallraffande och en omfattande research avslöjar han den häpnadsväckande historien om kvinnan som skapade den falska seriemördaren Thomas Quick och om gruppen som följde henne. Sture Bergwall, alias Thomas Quick, erkände 39 mord och dömdes för åtta av dem innan han år 2002 avbröt sin terapi och slutade samarbeta med polisen.

Dan Josefsson  vann Guldspaden i kategorin bok vid Gräv-galan i Umeå den 22 mars.

– Det här är det största journalistiska verk jag har gjort i min karriär. Jag är ärligt talat stolt, jag tycker att det blev väldigt bra, säger han och skrattar.

Sedan domarna avslöjats som århundradets rättsskandal har de juridiska misstagen rättats till i en världsunik resningsprocess. I dag vet vi att sex olika tingsrätter blev förda bakom ljuset. Men en större fråga är obesvarad: Varför blev tingsrätterna lurade?

Runt Sture Bergwall fanns en sammansvetsad grupp bestående av en åklagare, en förhörsledare, en psykolog, en advokat och en minnesforskare från Stockholms universitet. Vad drev dem att i åratal turnera runt med en drogad, fabulerande människa i förvissning om att han var en seriemördare? Hur kunde deras tro vara så stark att några till och med ljög i rätten för att få Sture Bergwall fälld?

Svaret är mer konkret än man kan tro. Gruppens övertygelse kom från ett mottagningsrum på Norrtullsgatan i Stockholm. Där arbetade en kvinna i 80-årsåldern som var psykoanalytiker. Sture Bergwall var hennes patient. Terapeuterna på kliniken i Säter där han vårdades var bara den gamla damens redskap, och hennes analyser styrde polisens tänkande. Utan den gamla damen hade seriemördaren Thomas Quick aldrig skapats.

”Mannen som slutade ljuga” är spännande som en thriller, klargörande som en sanningskommission, och långt mer skakande än någon fiktiv berättelse kan bli.

Recensioner

Dan Josefssons bok är ett magnifikt blottläggande av ett totalt haveri, ett juridiskt, terapeutiskt, vetenskapligt och polisiärt sådant. Om han inte får Augustpriset ska jag äta upp min doktorshatt. Ann Heberlein, Sydsvenskan det bästa jag läst inom genren Fredrik Sjöberg, Svenska Dagbladet fullständigt fängslande läsning sista halvan av denna femhundrasidiga bok sträckläser jag i princip. [ … ] Josefsson lägger sitt pussel bit för bit, och han skildrar mycket övertygande hur denna kollektiva galenskap växte fram, i sektliknande former. 
/Daniel Erlandsson, Östgötacorrespondenten

Jag trodde ingenting längre kunde överraska mig när det gällde rättsskandalen Thomas Quick. Jag trodde aldrig att vi skulle få svar på den avgörande frågan varför detta kunde hända. Och, kan jag försäkra, jag trodde att jag aldrig mer skulle finna anledning att, efter mer än tio års tjatande, återkomma till ämnet – just därför att vi aldrig skulle få svar på frågan varför. [ … ] Frågan varför såg ut att vara för evigt förborgad. Men de journalistiska undrens tid är tydligen inte förbi. I sin nyutkomna bok Mannen som slutade ljuga har journalisten Dan Josefsson [ … ] faktiskt levererat svaret. 

/Jan Guillou, Aftonbladet

Under läsningen tappar jag nästan andan. Kan det verkligen vara sant? Men Dan Josefsson har med enastående skicklighet lyckats avslöja det kollektiva vanvett som härskade på Säter när man skapade den falske massmördaren Thomas Quick. 

/Ingalill Mosander

”Dan Josefssons bok har valfortjant nominerats till Augustpriset for arets basta fackbok. Boken ar bade valskriven och spannande, och som en berattelse om gruppdynamik, auktoritetstro, bristande professionalism och psykoterapeuters makt over manniskors sjalsliv ar den ett masterverk.” 

/Leif Havnesköld, Psykologtidningen

PK-debatt
Se även en debatt hos Publicistklubben i Stockholm under rubriken ”Bluffen som arbetsmetod”, med Dan Josefsson, Cajsa Lindholm, psykoterapeut, Leif GW Persson, professor, Suzanne Osten, dramatiker och regissör. Se debatten här.

Dan Josefsson är gäst på Bokens Afton den 9 april, kl 18.30. Biljetter (100 kr) finns i kassan nu.