Danny Wattin: Herr Isakowitz skatt

Min farfar berättade inte mycket om sin uppväxt som jude i tjugo- och trettiotalets Tyskland. Men en historia fick jag höra om och om igen: den om skatten hans far grävde ned på tomten innan han försvann. När jag återger berättelsen för min son tycker han att det är självklart har man en släktskatt måste man leta reda på den. Sagt och gjort. Min son, min pappa och jag beger oss mot Polen på skattjakt. Herr Isakowitz skatt är en på samma gång sorglig och humoristisk berättelse om ett av historiens mörkaste kapitel. Det är en historia om dramatiska livsöden, livsavgörande tillfälligheter och starka excentriska karaktärer som formats i skuggan av nazismen.

Danny Wattin är författare och journalist. Han bor i Uppsala och Adelaide, Australien. Hans debutbok, Stockholmssägner, är en samling berättelser, delvis sammanlänkade, med en absurd syn på det moderna sättet att leva. Romanen Vi ses i öknen är en kombination av samtidssatir och en absurd historia på gränsen mellan fantasi och verklighet. Boken Ursäkta, men din själ dog nyss är en framtidshistoria, som cirkulerar kring pojken Benjamin Bonkenstein. I denna värld är utseende allt, människor av högre klass föder inte längre sina egna barn. Boken är en komisk samhällssatir som reflekterar över dagens tvångsföreställning över det perfekta utseende. Hans senaste bok är Herr Isakowitz skatt.

Danny Wattin är den korsning mellan Woody Allen och Göran Rosenberg som litteraturen väntat på.
/Jenny Lindh, M-Magasin