Roslund & Thunberg: Björndansen

Allt är inövat. Sekund för sekund. Varje rörelse på plats. Det kommer inte finnas ett enda vittne som kan återge vad som hände. Inte en enda polis kommer hitta spår som leder till gärningsmännen. Efteråt är det berusning och lättnad. En stor guldfiskskål fylld med pengar. 

Många år tidigare, tre bröder som svetsas samman medan familjen går sönder. En pappa som lär dem att alltid slå tillbaka, en mamma som vill bryta sig loss.

Björndansen är en roman om den mest hänsynslösa och samtidigt mest uppfinningsrika liga vi sett. Om bankrånarna som kom från ingenstans. Men också om en familj, om broderskärlek som är starkare än allt, om fäder och söner. Om verklighet som blir dikt. Leo, Felix och Vincent- du kommer aldrig att glömma dem.

Anders Roslund är den första halvan i den framgångsrika och prisbelönta författarduon Roslund & Hellström – dessförinnan redaktionschef på SVT där han startade Kulturnyheterna.
Stefan Thunberg är manusförfattare och ligger bland annat bakom biosuccéer som Hamilton och Jägarna 2. Han är också den fjärde brodern som inte deltog i den serie bankrån som Militärligan genomförde och som den här romanen är baserad på.

Björndansen är Roslund & Thunbergs första gemensamma bok.Utkommer 22 maj 2014.

Recension 2014-07-03
En berättelse fritt baserad på händelserna kring militärligan.

Stefan Thunberg är den fjärde brodern i familjen, han deltog inte i de nio bankrån som medlemmarna i militärligan genomförde. Bröderna Leo, Felix, Vincent 24-20-17 år gamla och barndomsvännen Jasper bryter sig in i en av försvarets vapendepåer och stjäl 221 automatvapen och 884 magasin. En stöld som inte skulle upptäckas förrän sex månader senare.

Så genomför ligan sitt första bankrån, så smart och snillrikt planerat. Polisen står handfallna. Det är Leo som är ledaren, hans förberedelser inför varje rån är inövade in i minsta detalj. Medlemmarna vet exakt i vilken sekund de ska agera. Tillgången till de stulna vapnen gör att rånen blir väldigt skrämmande.

Boken handlar om DÅ och NU. I DÅ kapitlen får man följa bröderna som barn, pappa Ivan lär i först hand Leo att slåss med knytnävar, att hålla samman familjen, klanen, att aldrig svika varandra eller ange varandra är ett löfte Leo får ge sin pappa. Pappans alkoholmissbruk och hetsiga humör gör att familjen håller på att gå sönder, mamman orkar snart inte längre och sönerna lever i en ständig skräck för vad som kan hända.

Boken handlar om militärligans uppgång och fall och om polisen John Broncks som inte slutar utreda, han vet att tillslut kommer de att lämna spår efter sig och åka fast.

Boken är ett mästerverk i sin genre, proffsigt lotsas man som läsare genom DÅ och NU kapitlen. Leo, Felix och Vincent som barn och vuxna, broderskärleken löper som en röd tråd genom hela boken.

596 sidor blir en riktig bladvändare. Jag blir förvånad om den inte blir nominerad till Deckarakademiens pris 2014, kanske till och med en vinnare!

Monica / Vängåvans pensionerade kulturtant.