Ola Wong: Pekingsyndromet, Kina, makten, pengarna

Om Kinas provinser vore länder skulle 15 av dem finnas med bland världens 50 största ekonomier. Välståndet ökar och produktionen går på högvarv. För första gången på hundra år kommer snart inte en demokrati att vara världsetta längre.

Journalisten och Kinakännaren Ola Wong har bott och rapporterat från Kina i många år. När det blev hälsosammare att bo i ett rökrum än i Peking bestämde han sig för att flytta hem samtidigt som han ställde sig frågan varför blev det såhär? Pekingsyndromet är den underhållande och gripande berättelsen om hur den nya supermaktens ekonomi och politik fungerar och varför den leder till instabilitet i landet och är en miljökatastrof för världen. De senaste åren av ekonomisk boom har inte alls inneburit kommunistpartiets reträtt utan snarare dess återkomst. Ola Wong spårar orsaken tillbaka till hur dagens ledare drabbades av Mao-tidens terror som barn, ett nationellt trauma som gjorde dem besatta av stabilitet och tvingade dem att ständigt skriva om historien. Pekingsyndromet är reportageguiden som förklarar den nya supermakten Kina. En nödvändig läsning för alla som trodde att de inte var berörda av Kina. Läs mer här: https://olawong.squarespace.com/about-me/

Recensioner
”Det här är bland det absolut bästa man kan läsa om man vill komma in
i och förstå det här jättelika landet” /Magnus Utvik, Gomorron
Sverige

En spännande och upplysande resa, styvt upplagd och oavbrutet
intressant. Wong är en journalist av den samtida sort som på en gång
rapporterar, resonerar och kommenterar, och hans styrka som författare
ligger i både den språkliga energin och den klara blicken för vad som
sker i det som synes ske.”
/Lars Linder, Svenska Dagbladet