Hilary Boyd: Handen på hjärtat

Flora hyr en lägenhet i bottenvåningen på sin syster Prues hus i västra London. Hon jobbar som hemsjuksköterska åt en gammal dam, Dorothea och har det tämligen knapert, men är mycket fäst vid den gamla damen och tycker om att ta hand om Dorothea.

Flora har äntligen lycktas lappa ihop sin tillvaro efter det att hennes pojkvän Fin övergav henne samtidigt som hon blev utbränd i samband med sitt arbete på akutavdelningen på ett av Londons större sjukhus.

En dag stöter hon av en händelse på Fin igen, och så vänds hela hennes tillvaro uppochner. Fin som är bergsbestigare har råkat ut för en olycka och vill att de ska flytta ihop igen. Trots hans själviska beteende för tre år sedan är Flora beredd att ge honom en andra chans. Men har Fin verkligen förändrats i grund och botten? Det verkar fortfarande som om bergen lockar honom mest.

Saker och ting ställs på sin spets när Flora upptäcker att hon är gravid. Hennes syster Prue och systerdotter Bel försöker få Flora att ta sitt förnuft till fånga och inse realiteterna. Frågan är om en andra chans någonsin kan sluta lyckligt?

Efter framgångarna med Torsdagarna i parken återkommer Hilary Boyd med en ny roman om kärlek med förhinder.

Recension: 2014-07-03

Hilary Boyd bor i London, är utbildad sjuksköterska och har skrivit sex faktaböcker med inriktning hälsofrågor. ”Handen på hjärtat”, är hennes andra roman i ”feelgood” genren. Den första, ”Torsdagarna i parken”, kom på svenska 2013 och fick fina recensioner.

Boken handlar om Flora vars pojkvän Finn plötsligt utan förvarning försvinner ur hennes liv efter att de bott tillsammans i sju år. Hon kraschar ihop totalt och går ner i en djup depression. Hon tar sig så småningom upp igen med stöd och hjälp av sin syster med familj och sitt arbete. Hon är akutsjuksköterska men arbetar för tillfället hos Dorothy en äldre dam som vårdare. Så dyker Finn helt plötsligt upp i hennes liv igen, tre år efter att han försvann. Han bedyrar henne sin kärlek och ångrar sig djupt, hon har fortfarande känslor för honom och hennes liv ställs än en gång på ända. Kan hon lita på honom igen, eller?

En bok om kärlek och svek och ansvar för sig själv och sina medmänniskor. Var går gränsen för det man kan tåla och hur sätter man stopp? En riktig mysbok, bra sommarläsning!

Monica / Vängåvans pensionerade kulturtant.